Gdańsk pamięta o słowach Jana Pawła II na Westerplatte

– Każdy z Was, młodzi przyjaciele, znajdzie też w życiu jakieś swoje Westerplatte, jakiś wymiar zadań, które musi podjąć i wypełnić, jakiś porządek prawd i wartości, które trzeba utrzymać i obronić, obronić, dla siebie i innych – te słowa św. Jana Pawła II sprzed 28 lat wypowiedziane na Westerplatte u schyłku PRL znajdą się na tablicy pamiątkowej w pobliżu Pomnika Obrońców Wybrzeża. Tablicę pamiątkową ufundowali więźniowie polityczni z czasów PRL.

westerplatte_jp2

Przygotowaniem tablicy pamiątkowej zajęło się Stowarzyszenie „Godność”, skupiające represjonowanych działaczy związkowych z lat 80.

Odsłonięcie i poświecenie tablicy upamiętniającej spotkanie św. Jana Pawła II z młodzieżą na Westerplatte odbędzie się w sobotę 13 czerwca 2015 r. o godz. 17 u podnóża kopca Pomnika Obrońców Wybrzeża na Westerplatte. Poświęcenia dokona ks. abp Sławoj Leszek Głódź, metropolita gdański.

Pieniądze na jej wykonanie w większości pochodzą z darowizn więźniów politycznych z okresu stanu wojennego, którzy wygrali procesy o odszkodowania za represje -  mówi Czesław Nowak, prezes Stowarzyszenia „Godność”.

Treść papieskich słów została wyryta w granicie.

Nim tablica powstała nie obyło się bez problemów. W ub.r. członkowie Stowarzyszenia „Godność” Czesław Nowak i Andrzej Michałowski zwrócili odznaczenia Zasłużony Działacz Kultury, które otrzymali za niezależną działalność wydawniczą w latach 1981-89 od Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. To była reakcja na odmowę wsparcia finansowego idei upamiętnienia wizyty Ojca Świętego Jana Pawła II na  Westerplatte.

– Minęły już uroczystości kanonizacyjne  w Rzymie, w których brali udział najwyżsi przedstawiciele władz państwowych z prezydentem Bronisławem Komorowskim na czele. Liczyliśmy, że uroczystości kanonizacyjne i udział w nich polskich władz skłoni Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego do roztropnej decyzji w sprawie  budowy tablicy pamiątkowej na Westerplatte, na której pragniemy zamieścić bardzo ważne przesłanie Papieża do młodych Polaków – napisali do ówczesnego ministra Bogdana Zdrojewskiego działacze „Godności“.

Nie było pozytywnej odpowiedzi rządu.

ASG