„Gdańsk to brama wolności”. Dwa pokolenia walki o niepodległość wyróżnione medalami Pro Patria

Blisko 30 osób zasłużonych dla odzyskania przez Polskę niepodległości i wolności, członków Związku Solidarności Polskich Kombatantów, otrzymało 30 maja w Gdańsku medale Pro Patria. Odznaczenia podczas uroczystości w Sali Akwen w siedzibie „S” wręczył Jan Ciechanowski, szef Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Minister Ciechanowski pochodzi z Gdańska i do historii tego miasta nawiązał w swoim przemówieniu. – Gdańsk to brama wolności. Bez znajomości wydarzeń w tym mieście trudno zrozumieć historię najnowszą nie tylko Polski, ale całego świata. Odznaczeni dzisiaj członkowie Związku Solidarności Polskich Kombatantów udowodnili swoim zaangażowaniem na rzecz ojczyzny wspaniałą niezłomność, pokazali co znaczy służba Polsce.

medalpropatria

Medalami Pro Patria wyróżnia się dwa pokolenia uczestników walki o wolność Polski – tych z czasów wojny i tuż po jej zakończeniu oraz uczestników opozycji antykomunistycznej w PRL, głównie przedsierpniowej. Podobnie było w Gdańsku.

Uczestnicy powstania Grudnia 1970 r. są przykładem bohaterstwa i służby Polsce. To nie przypadek, że są oni odznaczani oraz że ustawowo przysługują im uprawnienia kombatanckie. To dzięki takim osobom komuniści w Gdańsku i w całej Polsce nigdy nie czuli się jak u siebie w domu. Członkowie opozycji demokratycznej w PRL w latach 70. i 80. mieli odwagę w czasach, gdy mało kto przewidywał upadek komunistycznego systemu – argumentował minister Jan Ciechanowski.

Podczas uroczystości 30 maja wręczono także Krzyże Semper Fidelis przyznawane przez Związek Solidarności Polskich Kombatantów za szczególny wkład w upamiętnianie walki o wolność oraz pomoc kombatantom. W Gdańsku z rąk prezesa ZSPK mjr. Mieczysława Filipczaka otrzymali je szef Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Ciechanowski, Iwona Jarosz-Lipkowska z Działu Prawnego Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” oraz pomorscy politycy Andrzej Jaworski i Marian Szajna.

fot. Wikipedia.pl