Gazyfikacja węgla szansą dla polskiej energetyki?

– Pomysł uruchomienia gazyfikacji węgla zgłoszony przez ministra Krzysztofa Tchórzewskiego jest interesujący – powiedział 27 stycznia 2017 r. na antenie Radia Gdańsk Jacek Rybicki z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, oceniając zapowiedź ministra energii o zawieszeniu planów budowy elektrowni atomowej. Krzysztof Tchórzewski uzasadniał, że w tej samej cenie można wybudować trzy nowe bloki energetyczne oparte na wykorzystaniu węgla. Pierwszy taki blok ma powstać przy kopalni węgla brunatnego „Bogdanka”.

– Jesteśmy w sytuacji nowego rozdania w energetyce. Elektrownie atomowe są już znane i działają od lat. Powstała nowa technologia gazowania węgla. To tzw. czysta energia. Pierwsza taka elektrownia powstała w 1996 roku w Stanach Zjednoczonych, ale to był eksperyment. Dopiero wiek XXI przyniósł rozwój tej technologii. Pamiętajmy, że Polska ma zasoby węgla co najmniej na kilkadziesiąt lat. Jest szansa na wykorzystanie tych zasobów, a jednocześnie wypełnienie wymagań związanych z ekologią. W jakiejś mierze jest to część szansa na utrzymaniem miejsc pracy – pozytywnie ocenił pomysł budowy bloków energetycznych opartych na technologii gazyfikacji węgla Jacek Rybicki.