Majdan jak „Solidarność”. Wystawa ukraińskich artystów w Sali BHP

Historia lubi się powtarzać. Goście wernisażu wystawy „Foto Majdan. Droga do wolności. Kijów – Czernihów – Gdańsk”, prezentowanej do końca czerwca w Sali BHP, w zdjęciach dokumentujących niedawny protest w centrum Kijowa znaleźli analogie do walki „Solidarności” w latach 80.

Wystawa obejmuje dorobek 12 artystów fotografików, fotoreporterów, moderatorów stron internetowych i dziennikarzy telewizyjnych z Czernihowa, miasta u zbiegu granic Ukrainy, Białorusi i Rosji, jednego z najstarszych miast Rusi. Inicjatorem zaprezentowania ich dorobku na Pomorzu był Gennadij Jerszow, polsko-ukraiński artysta rzeźbiarz mieszkający od 13 lat w grodzie nad Motławą, twórca m.in. pomnika ks. prałata Henryka Jankowskiego w Gdańsku.

Otwarcie wystawy – Sala BHP Stoczni Gdańskiej. Fot. Paweł Glanert

Organizatorem wystawy są Fundacja Atelier Jerszow i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Otwarcia ekspozycji dokonali Gennadij Jerszow, przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla oraz Konsul Generalny Ukrainy w Gdańsky Myron Yankiv.

ZOBACZ RELACJĘ W POMORSKA.TV

– Chcemy przerzucić most między Gdańskiem a Kijowem. Pokazać naszą solidarność. Polacy mało wiedzą o naszym sąsiedzie. By to się zaczęło zmieniać, byśmy się poznawali nawzajem zwrócimy się o wsparcie do władz samorządowych Pomorza i Trójmiasta. Mam nadzieję, że to początek dłuższej współpracy, swoistego kulturowego mostu między dwoma miastami północy – polskiej (Gdańsk) i ukraińskiej (Czernihów) – mówi Gennadij Jerszow.

Goście z Czernihowa prezentują swoje prace artystyczne obejmujące m.in. portrety, zdjęcia ukraińskiej przyrody i zabytków architektury, m.in. wyjątkowych cerkwi, w tym wpisanej na listę UNESCO cerkwi Piatnickiej w centrum Czernihowa, którego tradycje jako centrum religijnego są starsze od Kijowa.

Wystawa w Sali BHP nie przez przypadek została otwarta w rocznicę pierwszych, częściowo wolnych wyborów z 4 czerwca 1989 r. Dominujące na wystawie zdjęcia z protestu na Majdanie prezentują dramatyczną walkę Ukraińców o wolność, która przypomina zmagania „Solidarności” z reżimem PRL 30 lat wcześniej.

– Promuję sztukę, by młodzi ludzie uczyli się, że można odnieść sukces. Sam startowałem w Polsce od zera, tak jak wielu młodych Polaków na Zachodzie – mówi Jerszow, wychowanek pracowni rzeźby Georgija Husida w Kijowie oraz Lwowskiej Państwowej Wyższej Szkole Sztuki Dekoracyjnej i Stosowanej u prof. Emanuila Myśko. Jest Członkiem Narodowego Związku Artystów Ukrainy oraz Związku Polskich Artystów Plastyków.

plakat ukraina A4

jerszow zaproszenie-int-radio gdansk.indd

ipn_logo

Dziękujemy Instytutowi Pamięci Narodowej oddział w Gdańsku za wypożyczenie stelaży ekspozycyjnych.

delicje_gdyniaSłodkie doznania 4 czerwca w trakcie uroczystości otwarcia wystawy zapewniła Cukiernia Delicje z Gdyni.