Flota ZUS – 340 samochodów służbowych za nasze pieniądze!

Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych równie dobrze mógłby nosić tytuł admirała. Okazuje się bowiem, że ZUS posiada prawdziwą flotę – 340 samochodów służbowych! To wszystko ma miejsce w instytucji od lat borykającej się z deficytem finansowym, który dla rządzącej koalicji PO-PSL był jednym z argumentów za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat. Przeciętny pracownik może zatem zadać sobie pytanie – czy przez dwa dodatkowe lata, o które podniesiono wiek emerytalny, będę pracował na wyższe świadczenie emerytalne, czy na utrzymanie bizantyjskiego stylu w ZUS?

Niewiele lepiej jest w innych instytucjach publicznych. Flota Najwyższej Izby Kontroli liczy 60 aut, a Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji – 16. To dane z raportu Fundacji Republikańskiej, które zaprezentowała „Rzeczpospolita”. Dziennik informuje, że tylko co trzeci urząd państwowy podał dane o liczbie użytkowanych samochodów służbowych. Czyżby w pozostałych z góry założyli, że mają coś do ukrycia?

Przeciętna cena służbowego auta urzędników to ponad 78 tys. zł. Według „Rzeczpospolitej” – co tylko potwierdza obiegowe opinie o polskim życiu publicznym – najbardziej luksusowe marki (audi, mercedes) samochodów występują w urzędach opanowanych przez polityków PSL.