Flagi „S” na strażackich wozach i jednostkach ratowniczo-gaśniczych

Na jednostkach ratowniczo-gaśniczych i na samochodach pożarniczych PSP w Gdańsku i Sopocie widać flagi NSZZ „Solidarność”.

- Zawiesiliśmy na naszej komendzie oraz na wszystkich wozach strażackich związkowe flagi bo mamy wspólne postulaty z naszymi kolegami ze służb mundurowych – mówi Daniel Bela z komendy PSP w Sopocie.

Jak nas poinformował Tomasz Otrompka z PSP w Gdańsku strażacy domagają się wzrostu wynagrodzeń dla funkcjonariuszy oraz pracowników PSP, 100 proc. uposażenia w przypadku absencji chorobowej do 30 dni w roku. Wśród postulatów jest też nowelizacja rozporządzenia płacowego w PSP oraz przywrócenia zasad emerytalnych sprzed 2013 r. i wliczenia w podstawę emerytury pracy cywilnej.IMG_1786

Wznowiła działalność Krajowa Sekcja Pożarnictwa NSZZ „S”. Jej przewodniczącym jest Tomasz Richert, związkowy lider z komendy PSP w Gdyni.

- Po dobrej zmianie oczekujemy właśnie dobrej zmiany. Tymczasem strażak przychodzi do służby za 2100 więc taki młody funkcjonariusz, mając  rodzinę na utrzymaniu, nie jest w stanie godnie żyć. Jesteśmy odpowiedzialni i chcemy bez stresu wywołanego niskimi płacami, pracować i dbać o bezpieczeństwo – mówi Tomasz Richert.

W lipcu br. Regionalne i Międzyregionalne Sekcje Pożarnictwa NSZZ „S” za pośrednictwem Krajowego Sekretariatu Służb Mundurowych przedstawiły postulaty komendantowi głównemu Państwowej Straży Pożarnej. Na razie dialog z komendantem gen. Leszkiem Suskim nie przyniósł efektów. Gen. Suski zamilkł.

Z kolei szef MSWiA Joachim Brudziński zrobił sobie zdjęcia z wracającymi z akcji gaszenia pożarów w Szwecji strażakami.

- Te ostatnie dwa tygodnie, dzięki waszemu trudowi i waszej pracy, to jedna z najpiękniejszych wizytówek naszego kraju – mówił 5 sierpnia br.

Szef MSWiA zauważył także, że „każda złotówka wydana na straż pożarną to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze”. Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji obiecał strażakom, wracającym ze Szwecji dodatkowe pieniądze – jak powiedział – „miłą niespodziankę”.

- Jestem przekonany, że spotka Was miła niespodzianka, jak po tych wszystkich radościach związanych z powrotem zerkniecie na stan konta – mówił do wracających ze Szwecji.

Zaznaczył, że dzięki temu, jak strażacy zaprezentowali się w Szwecji, „nie ma chyba dzisiaj w Polsce nikogo, kto uważałby, że na Straży Pożarnej, na Policji, na Straży Granicznej należy oszczędzać”.

- Tanie państwo nie może oznaczać państwa dziadowskiego a to, jak wy się pokazaliście, to najlepsze dowód na to, że dzisiaj Polska ma powody do tego, żeby czuć się bezpiecznie – tyle szef MSWiA, który obiecał kontynuację programu modernizacji służb mundurowych.

ASG

fot. Daniel Bela