Fiskus wpadnie bez zapowiedzi

Niektórzy przedsiębiorcy, przynajmniej ci, którzy mają coś przed skarbówką do ukrycia, przyjęli wiadomość o nowych przepisach z niezadowoleniem. Od 1 marca bowiem kontrolerzy celno-skarbowi będą mogli przeprowadzać kontrole bez zapowiedzi. Dotychczas skarbówka informowała na tydzień przed planowaną kontrolą o zamiarze jej przeprowadzenia. A w tym czasie nieuczciwi przedsiębiorcy czy też ci, którzy mają bałagan w dokumentacji, mogli zrobić porządek z dokumentacją firmy.

Kontrolerzy celno-skarbowi otrzymają także nowe uprawnienia. Będą mogli przeprowadzać kontrole na terenie całej Polski, żądać dokumentów spoza zakresu kontroli, przesłuchać każdą osobę z firmy, a nawet przeszukać mieszkania.

Dla przedsiębiorców pojawiły się także korzystne regulacje. Na przykład będą oni mogli w ciągu 14 dni od rozpoczęcia kontroli złożyć korektę deklaracji. Nowe zasady kontroli wprowadza ustawa o Krajowej Administracji skarbowej.

zola