Film dokumentalny “Polska silniej w was zamieszkała” – projekcja w Gdyni

W czwartek 8 listopada 2018 o godz. 18 w Gdyńskim Centrum Filmowym w Sali Warszawa odbędzie się premierowy pokaz filmu dokumentalnego “Polska silniej w was zamieszkała” w reżyserii Ewy Górskiej, traktujący o emigracji lat 80.

Projekt, realizowany przez Video Studio Gdańsk, przy wsparciu Europejskiego Centrum Solidarności, Fundacji Centrum Solidarności oraz Gdyńskiego Centrum Filmowego, dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Kultura – Interwencje 2018. Po pokazie filmu odbędzie się dyskusja z udziałem producentów, twórców, młodzieży, gdyńskiej publiczności oraz wszystkich tych, którym nie jest obcy problem emigracji.zaproszenie mail_Gdynia

Zaproszenie na spotkanie przyjęła Klementyna Kasprzyk-Kucharz, która podzieli się swoim doświadczeniem emigracyjnym podczas pobytu w Irlandii. Tam pracowała jako dziennikarka i korespondentka TVP Polonia oraz zainicjowała Festiwal Filmu Polskiego KINOPOLIS.

Gościem specjalnym będzie także dr Rafał Raczyński z Muzeum Emigracji w Gdyni. Nie zabraknie twórców, producentów filmu, a także przedstawicieli X LO w Gdyni. Debatę poprowadzi historyk i redaktor Wojciech Suleciński (TVP Gdańsk i Radio Gdańsk).

Reżyserka Ewa Górska w swoim filmie podejmuje tematy związane z tradycjami solidarnościowymi emigracji, ukazuje przykłady więzi z krajem, które często przejawiają się w wolnościowych i prodemokratycznych działalności. Autorka przypomina, że sporo zawdzięczamy tym, którzy zmuszeni do wyjazdu, podejmowali z zagranicy działania na rzecz „S”.

Ewa Górska postanowiła w nietypowy sposób zrealizować swój dokument, angażując młodzież z trójmiejskich liceów do udziału w filmie. Historie emigrantów zostały przedstawione młodzieży, której reakcje i komentarze zostały zarejestrowane i włączone do filmu.

Scenariusz i reżyseria: Ewa Górska

Producent wykonawczy: Video Studio Gdańsk. Wstęp na projekcję wolny.