FIAT zwalnia 1500 osób

Bez rezultatów zakończyło się pierwsze spotkanie zarządu spółki Fiat Auto Poland z działającymi w spółce związkami zawodowymi. W piątek (7 grudnia b.r.) władze Fiat Auto Poland poinformowały o zamiarze zwolnienia 1500 pracowników. To skutki rezygnacji montażu „pandy”. Koncernowi bliżej okazało się do pracowników w Italii – bliższa koszula ciału, i tam ulokować chcą montażownie. Mimo, że koncern FIAT od lat przedwojennych cieszy się uznaniem Polaków, a od lat 60. także władz PRL.

- Zarząd nie przedstawił nam żadnych konkretnych propozycji, ani nawet wyników ekonomicznych spółki, które miałyby uzasadniać zwolnienia na tak ogromną skalę. W trakcie spotkania powtórzyliśmy nasze żądanie, aby wszelkie redukcje zatrudnienia były wprowadzane za pomocą programu dobrowolnych odejść, a nie zwolnień grupowych – powiedziała po spotkaniu Wanda Stróżyk, przewodnicząca Solidarności w Fiat Auto Poland.  Jak informuje przewodnicząca, kolejna runda negocjacji ma się odbyć na początku przyszłego tygodnia.

Procedura zwolnień grupowych w tyskiej fabryce Fiata miałby się rozpocząć w styczniu 2012 roku i trwać trzy miesiące. W tym czasie zatrudnienie w fabryce ma zostać ograniczone o 1500 osób. Zarząd spółki argumentuje decyzję o cięciach m.in. spadkami produkcji, złą koniunkturą na rynku motoryzacyjnym oraz planowaną reorganizacją firmy.

- Chcemy jeszcze raz dyskutować z właścicielem Fiata Auto Poland o głębokiej, istotnej korekcie zapowiedzi zwolnienia 1500 pracowników – powiedział  wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński.

W piątek Fiat Auto Poland poinformował, że w pierwszym kwartale 2013 r. fabryka Fiata w Tychach zmniejszy zatrudnienie o 1,5 tys. osób. Oznacza to, że pracę straci trzecia część obecnej załogi.

ASG