Federal Mogul Bimet w Górach Stołowych

Park Narodowy Błędne Skały, Sztolnia Walimska Włodarz, Muzeum Górnictwa, Praga – te wszystkie miejsca odwiedzili związkowcy z gdańskiego Federal Mogul Bimet S.A. wraz z rodzinami.

Zdjęcia: Paweł Dziwosz

Uczestnicy wyjazdu musieli wstać o świcie, bo wyjeżdżali już o godzinie 4 rano. Po zakwaterowaniu w znajdującym się w Kudowie Zdroju ośrodku o egzotycznej nazwie Buenos Aires czekała ich wycieczka do Błędnych Skał – Parku Narodowego Gór Stołowych, słynącego z form skalnych o ciekawych kształtach.

Następny dzień upłynął związkowcom i ich rodzinom na zwiedzaniu Pragi z wynajętym przewodnikiem. Przeszli Mostem Karola, odwiedzili Hradczany wraz ze słynną Katedrą Świętych Wita, Wacława i Wojciecha. Widzieli średniowieczny praski zegar astronomiczny, a także inne zabytki Pragi.

Trzeciego dnia uczestnicy wyjazdu odwiedzili Kotlinę Kłodzką. Zwiedzanie zaczęli od Sztolni Walimskiej Włodarz z największymi podziemiami objętymi Riese, wielkim projektem górniczo-budowlanym nazistowskich Niemiec. Z Kotliny pojechali do Nowej Rudy, gdzie zwiedzili znajdujące się w kopalni Muzeum Górnictwa. Ciekawym akcentem na koniec dnia była przejażdżka podziemną kolejką – pierwszą tego typu atrakcją w Polsce.

- Ludzie znad morza mogli poznać warunki pracy górników i całą specyficzną kulturę związaną z tą profesją. Cały program wycieczki musiał być bardzo atrakcyjny, zwłaszcza, że jechały również dzieci. Ogółem było nas około osiemdziesięciu osób – mówi Paweł Dziwosz, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Federal Mogul Bimet S.A.