Exodus Polaków: spełnia się czarny scenariusz

- Liczba emigrantów rośnie. Już 2,13 mln Polaków wyjechało za granicę, a GUS opóźnia publikację danych niewygodnych dla Platformy – alarmuje dziennik „Rzeczpospolita”.

Polacy – mimo że mieli wracać, a zachód Europy rozwija się wolniej – wciąż uciekają z kraju. 2,13 mln Polaków przebywało za granicą w końcu 2012 roku – ustaliła „Rz”. To o 70 tys. więcej niż w 2011 r. i 130 tys. więcej niż w 2010 r. Aż 1,6 mln to grupa tak zwanych rezydentów, którzy przebywają za granicą ponad rok.

Dziennik powołuje się na jeszcze niepublikowane dane GUS. Urząd zdaniem gazety opóźnia publikację danych niewygodnych dla kartelu władzy PO-PSL.

– Gdyby potwierdziły się te informacje, oznaczałoby to, że spełniają się najgorsze z możliwych scenariuszy – mówi „Rz” prof. Krystyna Iglicka, rektor Uczelni Łazarskiego.

Jest to fatalna informacja zwłaszcza w kontekście kurczenia się potencjalnej grupy wyjeżdżających. Mnóstwo młodych ludzi już wyjechało i jeśli to robią następni, oznacza to, że coraz więcej z nich nie może sobie znaleźć miejsca w kraju.

– Dodając do tego tendencje demograficzne, czyli przewagę zgonów nad urodzeniami, musimy powiedzieć sobie jasno, że to ostatni moment, by przestać chować głowę w piasek i zacząć działać – apeluje prof. Iglicka, odnosząc się do najgorszych od wojny  danych demograficznych  z bieżącego roku, o których pisała „Rz”.

W 2013  roku liczba zgonów może aż o 40 tys. przekroczyć liczbę urodzonych nad Wisłą dzieci. Tylko w pierwszym półroczu urodziło się 183 tys. dzieci (to o 9 tys. mniej niż przed rokiem), a zmarło 202 tys. Polaków (o 7,6 tys. więcej).

Źle jest także, jeśli spoglądamy na przekrój naszych emigrantów. Z 2 mln Polaków, którzy przebywają za granicą, ponad 1,4 mln ma 39 lat lub mniej, w tym jest 226 tys. dzieci do 15. roku życia.

Zdaniem „Rz” GUS dysponował liczbą emigrantów, jednak jej nie publikuje ze względu na sytuację polityczną. Chodzi o to, by nie zaszkodzić rządzącej Platformie Obywatelskiej.

Do tej pory GUS publikował te dane już pięć razy i tylko raz zdarzyło się, by było to później niż we wrześniu. W ubiegłym roku publikacja ukazała się 25 września, a w roku 2009 r. pod koniec sierpnia, rok wcześniej w lipcu. Tym razem GUS będzie publikować te dane 18 października.