Europejska płaca minimalna – czy to realne?

Jean-Claude Juncker, kandydat EPL na przewodniczącego Komisji Europejskiej opowiedział się za wprowadzeniem na terenie Unii Europejskiej równej płacy minimalnej. Czy jest to realne?

- Za taką samą pracę takie samo wynagrodzenie; płaca minimalna wszędzie – zaproponował Juncker na mityngu niemieckiej CDU, otwierającym kampanię tej partii przed wyborami do Parlamentu Europejskiego. 7 marca 2014 Jean-Claude Juncker na kongresie Europejskiej Partii Ludowej został oficjalnym jej kandydatem na nowego przewodniczącego Komisji Europejskiej.

Przypomnijmy, że podczas rozmów koalicyjnych CDU/CSU a SPD ustalona została minimalna stawka godzinowa w niemieckich landach. Przeciwna temu rozwiązaniu była właśnie CDU, jednak po utworzeniu w grudniu 2013 roku koalicyjnego rządu z socjaldemokratami, którzy od dawna domagali się płacy minimalnej, wycofali swój sprzeciw. Nowe regulacje mają obowiązywać od 2015 roku. Płaca minimalna będzie jednakowa dla wschodnich i zachodnich landów i będzie wynosiła 8,5 EUR za godzinę. Niemiecka minister pracy i spraw socjalnych Andrea Nahles uważa, że dzięki temu pracownicy niemieccy będą chronieni przed dumpingiem płacowym, a pracownicy zagraniczni przed wynagrodzeniem uwłaczającym ludzkiej godności.

Tym samym wśród członków Unii Europejskiej pozostanie już tylko sześć państw, które nie określają ustawowo dolnej granicy wynagrodzeń.

Jean-Claude Juncker, były premier Luksemburga wskazał na pozytywne doświadczenia swojego kraju z płacą minimalną. W Luksemburgu od połowy lat 70. obowiązuje płaca minimalna, obecnie w wysokości 11,50 euro za godzinę. Nie doprowadziło to w Luksemburgu ani do masowej biedy, ani do głodu – zauważył ironicznie luksemburski polityk.

Do EPL należą ugrupowania centrowe i centroprawicowe, w tym PO i PSL. Tworzy ona obecnie najliczniejszą grupę polityczną w Parlamencie Europejskim. Jak będzie przekonamy się po 25 maja.

ASG