Europa Wschodnia woła emigrantów: wróćcie do domu

Państwa z Europy Wschodniej intensyfikują działania, aby zatrzymać falę emigracji, która pogarsza ich perspektywy gospodarcze w związku z pogarszającą się coraz bardziej sytuacją demograficzną i stałym odpływem pracowników za granicę.

Polska oferuje rodakom program, który pozwoli pomóc im w poszukiwaniu pracy i mieszkania oraz w kwestiach opieki medycznej. Resort rodziny i pracy rozważa też wprowadzenie specjalnych zachęt dla Polaków, którzy mogą wrócić do ojczyzny po Brexicie. Program taki miałby być finansowany z Funduszu Pracy – informuje forsal.pl.

Także Łotwa posługując się sloganem „Chcemy, żebyście wrócili” zamierza ściągnąć swoich rodaków z powrotem do kraju. Natomiast Rumunia łączy siły z prywatnym biznesem, oferując emigrantom szkolenia i organizując targi pracy.

Emigracja siły roboczej do tej pory kosztowała 21 państw Europy Centralnej i Wschodniej ok. 7 pkt proc. PKB – takie są szacunki Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Ekonomiści prognozują, że jeśli emigracyjne trendy będą kontynuowane, w ciągu następnych 14 lat straty te wzrosną nawet do 9 pkt proc. Zalecenia MFW w tej kwestii są takie, by Unia utrzymywała finansowanie konieczne do łagodzenia presji migracyjnych, a państwa członkowskie pracowały nad poprawą warunków na rynku pracy, by przyciągnąć emigrantów z powrotem.

„Przy braku skoordynowanej i energicznej polityki krajów unijnych, trendy te mogą się nasilać, a wtedy powstanie ryzyko, że spowolnienie gospodarcze, nierówności dochodów i emigracja będą się wzajemnie napędzać” – głosi raport MFW

zola