„Eugenika. W imię postępu” dzisiaj w TVP1

W poniedziałek o godz. 20.30 TVP1 wyemituje film dokumentalny „Eugenika. W imię postępu” w reżyserii Grzegorza Brauna. Film traktuje o intelektualnych manowcach, na jakie wiedzie ślepe przenoszenie ideologii do życia społecznego, o próbach modelowania „nowego człowieka”.

TVP zmieniając swoja ramówkę reaguje na poniedziałkowe demonstracje, w których środowiska feministyczne, proaborcyjne i lewicowe protestują przeciwko planom ratowania wszystkich nienarodzonych dzieci. Społeczny projekt ustawy o ratowaniu życia nienarodzonych trafił pod obrady Sejmu.

eugenika

A czym jest eugenika i co oznacza ów niewinnie brzmiący termin, z greki εὐγενής, czyli eugenek a więc „dobrze urodzony”? Pojęcie to wprowadził latach 80. XIX wieku Francis Galton, kuzyn  Karola Darwina. Dotyczyło to – w jego pojęciu, selektywnego rozmnażania zwierząt (w tym ludzi!). Celem tej koncepcji mającej swoje korzenie w marksizmie i darwinizmie  było „ulepszenie” gatunków z pokolenia na pokolenie.  Do absurdu doprowadziły ją narodowo-socjalistyczne Niemcy pod rządami Adolfa Hitlera, stosując programy eugeniczne, których obłąkańczym celem było stworzenie „czystej” aryjskiej rasy germańskiej.

Francis Galton creator of eugenics.

Na zdjęciu: Francis Galton, twórca eugeniki / Wikimedia Commons

Ale już pół wieku wcześniej w USA eugenika przeszła od dywagacji akademickich do zastosowań praktycznych, w tym sterylizację osób „nieprzydatnych społecznie”. Zwolennicy eugeniki, wspierani przez część środowisk feministycznych, byli założycielami poradni świadomego macierzyństwa i klinik aborcyjnych.

„Eugenika. W imię postępu” nakręcono w 2010 roku. Zaczyna się od narodzin eugeniki w Stanach Zjednoczonych.

ASG