Emerytura plus

Jednym z elementów „piątki Kaczyńskiego” są emerytury plus, czyli taka trzynastka dla emerytów. 26 marca rząd premiera Mateusza Morawieckiego przyjął projekt ustawy o świadczeniu Emerytura plus. Będzie to dodatkowe, trzynaste świadczenie dla emerytów i rencistów, wypłacane od 1 maja 2019 r. Po potrąceniu podatku dochodowego seniorzy otrzymają 888,25 zł. Aby otrzymać Emeryturę plus nie trzeba składać żadnych wniosków.

– To jest pewien wyraz ogromnej wdzięczności, to nie jest prezent. Dzisiejsi emeryci są również autorami sukcesu gospodarczego Polski. W solidarności międzypokoleniowej widzę sens działań społecznych – powiedział premier Morawiecki.

Do otrzymania Emerytury plus uprawnionych jest 9,8 mln osób. Na sfinansowanie tych dodatkowych emerytur potrzeba 10,8 mld zł. Innymi elementami „piątki Kaczyńskiego” jest rozszerzenie 500 plus na pierwsze dziecko, zerowy PIT dla pracowników do 26 roku życia, obniżenie podatku PIT do 17 proc., oraz reaktywacja komunikacji lokalnej.