Emeryci i renciści w Pruszczu na Wielkanoc

26 marca emeryci i renciści z Oddziału Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” spotkali się w Pruszczu Gdańskim, żeby podzielić się tradycyjnym wielkanocnym jajeczkiem. W spotkaniu uczestniczyło około osiemdziesięciu osób. Przybyłych przywitał przewodniczący Terenowej Komisji Emerytów i Rencistów Jerzy Parczewski. Region Gdański reprezentował przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Jan Klassa. Na uroczystości obecni byli przedstawiciele lokalnych władz – przewodnicząca Rady Miasta Pruszcz Gdański Małgorzata Czarnecka-Szafrańska, burmistrz Pruszcza Gdańskiego Janusz Wróbel, Zastępca Burmistrza ds. Społecznych Jerzy Kulka i Wójt Gminy Pruszcz Gdański Magdalena Kołodziejczak. Naczelnik Wydziału Spraw Społecznych Piotr Kaliński reprezentował starostę. Gościem spotkania była również prezes Uniwersytetu III Wieku Elżbieta Urbanowicz. Spotkanie uświetnił zespół dziecięcy ze szkoły muzycznej, który pod kierunkiem Andrzeja Szczypiorskiego wykonał utwory związane z Wielkanocą. Na koniec dyrygent poprowadził wspólne śpiewy z uczestnikami spotkania. Ojciec Bonifacy Jankowiak poświęcił pokarmy z upoważnienia księdza prałata Stanisława Łady, proboszcza parafii Podwyższenia Krzyża Św. w Pruszczu Gdańskim. Przed posiłkiem składano sobie życzenie tradycyjnym „jajeczkiem”.