Emeryci przełamali się opłatkiem

Były tradycyjne życzenia świąteczne, poczęstunek i śpiewanie z towarzyszeniem zespołu muzycznego. 12 stycznia związkowcy z Organizacji Terenowej Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” w Gdańsku urządzili świąteczno-noworoczne spotkanie.

Przewodnicząca komisji terenowej Maria Medyńska przypomniała zebranym o zaplanowanych na 21 marca wyborach związkowych. –Jestem z Wami już dwie kadencje. Tak zżyliśmy się, że chwilami czujemy się jak w rodzinie. Mimo to chciałabym, żebyście zastanowili się, kogo teraz chcielibyście wybrać – mówiła.

Gośćmi spotkania byli Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, a także Jan Klassa, przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „S” w Gdańsku, który życzył wszystkim spokoju i pogody ducha. Ale nie tylko. –Życzę Wam, żeby waloryzacja emerytur była uczciwa, co wszystkim by się przydało – podkreślał.

Seniorzy „Solidarności” dbają też o młodsze pokolenia. Podczas poczęstunku przeprowadzili zbiórkę na rzecz prowadzonego przez Region Gdański „S” Funduszu Stypendialnego.

Spotkanie uświetnił koncert kolęd w wykonaniu zespołu „Senior Band”. Zebrani ochoczo śpiewali dobrze znane pieśni bożonarodzeniowe razem z wykonawcami.

Martyna Werra