Emeryci pomagają finansowo rodzinie

Dwóch na pięciu emerytów pomaga finansowo swoim bliskim. 430 zł – to średnia kwota, jaką miesięcznie wydają – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, które publikuje wgospodarce.pl. Co piąty emeryt bierze kredyt, aby kupić coś rodzinie na raty..

W badaniu uczestniczyły osoby w wieku co najmniej 60 lat przebywające na emeryturze. Do pomocy finansowej rodzinie przyznaje się 41 proc. ankietowanych emerytów.

Jedna trzecia, spośród deklarujących pomoc, czyli co siódmy emeryt z całej populacji, pomaga co najmniej raz w miesiącu. Z kolei 40 proc. pomagających robi to od czasu do czasu, a jedna czwarta tylko w wyjątkowych sytuacjach” – wynika z badania zrealizowanego przez ARC Rynek i Opinia na zlecenie BIG InfoMonitor.

Zdecydowanie częściej chętni do pomocy są mężczyźni, co wynika z ich lepszej sytuacji finansowej – podało BIG InfoMonitor. Według GUS połowa mężczyzn w 2016 r. pobierała emeryturę w wysokości do 2 tys. 302 zł brutto, a połowa kobiet – do 1 tys. 591 zł brutto. Mężczyźni (45 proc.) częściej niż kobiety (27 proc.) przechodząc na emeryturę, mają jakieś oszczędności. Pomocy rodzinie udziela 50 proc. emerytowanych panów i jedynie 37 proc. emerytek.

Jednocześnie, jak podkreśliło BIG InfoMonitor, co piątemu emerytowi zdarzyło się kupić na raty coś dla rodziny, a 7 proc. wziąć pożyczkę w celu sfinansowania prezentu z okazji jakiejś uroczystości rodzinnej, jak chrzest, komunia czy wesele. „3 proc. pożycza, żeby pomóc rodzinie. Na co idą pieniądze z kredytu przeznaczonego na pomoc dzieciom i wnukom? Najczęściej na bieżące wydatki wspieranej osoby, remont oraz zakup wyposażenia domu w postaci sprzętu AGD, elektronicznego lub mebli” – wyjaśniono.

Średnia kwota kredytów czy pożyczek zaciąganych „na potrzeby dzieci i wnuków” waha się między 9 tys. 700 zł a 9 tys. 900 zł. Na własne potrzeby seniorzy pożyczają średnio 6 tys. 700 zł.

zola

Foto: www.pexels.com