Elektroniczne legitymacje „Solidarności”

Członkowie „Solidarności” mają nowe legitymacje, które wyglądem przypominają dowód osobisty. Co prawda są bez zdjęcia, za to widać imię, nazwisko i kody identyfikacyjne pozwalające na uwiarygodnienie przynależności do Związku. W przyszłości te legitymacje będą uprawniały do otrzymania różnych zniżek, np. na benzynę na wybranych stacjach lub przy ubezpieczaniu samochodu albo mieszkania..

legitymacja-2018

Uchwała programowa XXVII Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność” z października 2014 r. zobowiązała Komisję Krajową do „opracowania i upowszechniania wzoru nowej legitymacji związkowej umożliwiającej elektroniczny zapis danych” – czytamy w postanowieniu Zjazdu. Pierwsze legitymacje, w ramach programu pilotażowego, zostały wydrukowane w lipcu 2016 r. dla członków dwóch regionów: Podkarpackiego i Wielkopolskiego. Od początku 2017 r. wszystkie regiony mają możliwość oferowania swoim członkom nowych, elektronicznych legitymacji.

Jak na razie wydrukowano około 50 tys. takich legitymacji.

Nowa legitymacja oprócz funkcji, które miała stara książeczka daje nowe możliwości. Między innymi opłacanie składek będzie automatycznie zapisywane. Nie trzeba na niej stawiać pieczątki, aby uwiarygodnić opłacenie składki.

Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, podkreśla, że elektroniczna legitymacja ułatwia ewidencję. Liczba członków będzie na bieżąco aktualizowana.

– Związek musi dysponować elektroniczną bazą danych – mówi Majchrowicz. – Pozwoli to mieć na bieżąco informację o liczbie członków, o tym, czy dany członek pracuje nadal w firmie, czy zmienił prace i przeszedł do innej organizacji. Za pośrednictwem karty będzie możliwy dostęp do bardziej szczegółowych informacji na temat członków Związku, co ułatwi kontakt z każdym szeregowym członkiem.

Nowoczesna legitymacja już dzisiaj uprawnia każdego, kto płaci regularnie składki do nabycia za 50 gr aplikacji na smartfona czy tablet przy zakupie „Tygodnika Solidarność”. Tak więc miesięcznie członek „S” z elektroniczną legitymacją wyda tylko 2 zł, aby przeczytać cztery tygodniki.

– Zamierzamy negocjować wprowadzenie różnego rodzaju zniżek i promocji dla posiadaczy elektronicznych legitymacji – dodaje Majchrowicz. – Im więcej zostanie ich wydanych tym łatwiej będzie się rozmawiać o profitach, np. w sprawie zniżek na paliwo. W Rzeszowskim już podpisano umowę z ORLEN-em na zniżkę przy tankowaniu. Ja w swoim regionie, czyli na Podkarpaciu, będę wprowadzał zasadę, aby każdy, kto chce skorzystać z porady prawnej był nie tylko zwolniony z opłat, ale nie musiał okazywać zaświadczenia od przewodniczącego.

Organizacje zainteresowane uzyskaniem dla swoich członków elektronicznych legitymacji muszą zebrać wnioski wypełnione przez każdego członka. Formularz musi być podpisany osobiście przez członka Związku. Druk wniosku można pobrać ze strony Komisji Krajowej (http://www.solidarnosc.org.pl/images/files/banery/wniosek_elc.pdf). Organizacje dostarczają te wnioski do regionu, gdzie wprowadza się dane do systemu. Legitymacje odbiera się w regionie. Należy pamiętać, że legitymacja jest ważna (aktywna) tylko przez rok. Po tym terminie trzeba uaktualnić dane i to robi Komisja Zakładowa, wiedząc komu można przedłużyć legitymację, kto płaci składki….

(mig)