ELA podpowie kierunek studiów

ELA (Ekonomiczne Losy Absolwentów) to portal internetowy, który dostarcza informacji na temat dalszych losów absolwentów konkretnych kierunków studiów.

Po wpisaniu nazwy interesującego nas kierunku dowiemy się, ile średnio zarobimy po zakończeniu studiów, jak wysokie jest ryzyko bezrobocia, jak szybko znajdziemy pracę oraz jaki będzie stosunek naszych zarobków lub ryzyka bezrobocia do lokalnego rynku pracy. Dzięki temu maturzyści będą mogli kierować się podczas wyboru kierunku nie tylko zainteresowaniami, ale również zapotrzebowaniem rynku na pracowników z danego sektora.

– Fantastycznie, gdy chcę być studentem, który będzie studiował informatykę na Politechnice Warszawskiej, moja kariera materialna stoi przede mną otworem. Ale są takie kierunki, gdzie po spełnieniu naszej pasji będziemy musieli nieco ostrzej powalczyć na rynku pracy, żeby móc godnie żyć – mówi Piotr Dardziński, podsekretarz stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego, w rozmowie z portalem Forbes.pl.

ELA wykorzystuje zanonimizowaną bazę danych opartą na informacjach zgromadzonych przez ZUS i uczelnie. Dzięki temu odwiedzający portal mają dostęp do realnych informacji, które nie naruszają danych osobowych. Wygenerowane przez system raporty pokazują, jak absolwenci radzą sobie na rynku pracy.

Istotną zaletą systemu ELA są też stosunkowo niskie koszty. – Jest to innowacja procesowa. W zupełnie inny sposób możemy zarządzać jednym z obszarów polityk publicznych, który jest dedykowany szkolnictwu wyższemu. To również generuje stokrotnie mniejsze koszty od badania metodą ankietową, jest to szybko działający system i realnie weryfikowalne dane – podkreśla Piotr Dardziński.