Ekspert „Solidarności” w rządzie Beaty Szydło

Ekspert prawny NSZZ „Solidarność” dr hab. Marcin Zieleniecki został wiceministrem w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

zieleniecki

dr hab. Marcin Zieleniecki

Marcin Zieleniecki z Zespołu Prawnego KK NSZZ „S” dwukrotnie znalazł się na liście „50″ najbardziej wpływowych prawników w Polsce. Będzie w MRPiPS, kierowanym przez  minister Elżbietę Rafalską, odpowiadał za departament ubezpieczeń społecznych i koordynację systemów zabezpieczenia społecznego, w randze podsekretarza stanu. Teraz plan obniżenia wieku emerytalnego będzie   priorytetem w systemie ubezpieczeń społecznych. Nowy wiceminister chce również pracować nad projektem ustawy o tzw. dodatkach do świadczeń emerytalno-rentowych

Wiceminister Zieleniecki, pracownik naukowy UG, specjalizuje się w dziedzinie ubezpieczeń społecznych, a także prawa pracy. Jest członkiem zarządu głównego Polskiego Stowarzyszenia Ubezpieczenia Społecznego. Wykłada na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego i jest adiunktem i starszym wykładowcą Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Elblągu. Pracuje w KK NSZZ „Solidarność” od 1997 roku.