Eksperci KOBE: rządowy przegląd emerytalny zawiera błędy, przemilczenia, jest stronniczy

Przedstawiony przez resorty finansów i pracy raport z przeglądu systemu emerytalnego jest stronniczy oraz zawiera liczne przemilczenia, błędy i zafałszowania – podkreślali w czwartek przedstawiciele Komitetu Obywatelskiego ds. Bezpieczeństwa Emerytalnego – podaje wgospodarce.pl.

Przedstawiciele KOBE zaprezentowali na konferencji prasowej „Obywatelski Kontrraport” do rządowego przeglądu systemu emerytalnego.

Pod koniec czerwca ministrowie pracy i finansów zarekomendowali przekazanie do konsultacji społecznych trzech propozycji zmian w systemie emerytalnym oraz propozycję wypłat emerytur z Otwartych Funduszy Emerytalnych. Propozycje zakładają: likwidację obligacyjnej części OFE, dobrowolność udziału w OFE i dobrowolność udziału w OFE z dodatkową składką (tzw. „dobrowolność plus”). Zdaniem autorów rekomendacji zmiany – bez względu na to, który wariant zostanie wybrany – korzystnie wpłyną na wysokość emerytur, zapewnią dopływ środków do gospodarki, przyczynią się do obniżenia długu publicznego i zrównoważenia funduszu emerytalnego w ZUS. Zmiany mają też doprowadzić do prawdziwej konkurencji między OFE.

Przewodniczący KOBE prof. Marian Wiśniewski przedstawiając analizę rządowego raportu mówił, że jest on płytki i bardzo powierzchowny. Dodał, że dokument ten jest wyraźnie stronniczy i został przygotowywany tak, by udowodnić, że OFE są instytucją marnotrawną i przynoszącą szkody. „Choć nie jest to wprost napisane, wszystkie trzy zaproponowane warianty zmierzają prędzej czy później do likwidacji OFE” – dodał Wiśniewski.

Eksperci z KOBE zarzucili rządowemu raportowi m.in., że pomija kwestie wpływu demografii oraz zmian na rynku pracy na wysokość emerytur z ZUS.

więcej na wgospodarce.pl