Ekskluzywne fotele MSZ

Ministerstwo Spraw Zagranicznych wydało 301,5 tys. na 28 foteli – podaje „Rzeczpospolita”. MSZ kupiło 16 ekskluzywnych foteli. Każdy kosztował 13 tys. zł brutto oraz dziesięć foteli obrotowych w cenie 8,5 tys. zł za sztukę. Jeden z egzemplarzy ekskluzywnego mebla jest elementem stałej ekspozycji Muzeum Sztuki Nowoczesnej na Manhattanie.  W gabinetach znalazły się też dwa krzesła Think – 5,2 tys. zł sztuka.  Celem zakupu było „pożądane zachowanie jednolitego wyposażenia wnętrz”. Zdaniem Najwyższej Izby Kontroli to niegospodarność.

„Rzeczpospolita” przypomniała, że ministerstwo już wcześniej zamawiało ekskluzywne fotele. W 2009 roku warunki przetargu, dotyczącego 500 foteli, mógł spełnić tylko jeden model. Meble miały kosztować nawet 4 mln zł. Sprawę obiecał wyjaśnić premier Donald Tusk. Przetarg unieważniono z powodu niedotrzymania przez wykonawcę wymiaru szerokości siedziska. W 2010 roku resort Radosława Sikorskiego ostatecznie kupił te meble, choć w mniejszej liczbie, 76 sztuk po 3 tys. zł za fotel.