Ekshumacja ciała ś.p. Anny Walentynowicz to przykład chaosu w śledztwie smoleńskim

Po raz kolejny Państwo nie zdało egzaminu. Chaos wkradł się w procedurę ekshumacji ciała tragicznie zmarłej pod Smoleńskiem legendy WZZ „Wybrzeża” i „Solidarności”, Anny Walentynowicz, jednej z 96 pasażerów tragicznego lotu Tu-154M do Katynia.

Ekshumacja opóźniła się o trzy godziny. Na cmentarz na gdańskim Srebrzysku żandarmeria wojskowa nie wpuściła bliskich Anny Walentynowicz, kilkunastu osób domagających się prawdy o katastrofie pod Smoleńskiem oraz posłanek PiS Anny Fotygi i Doroty Arciszewskiej-Mielewczyk. Policja zagrodziła im drogę. Spóźnili się na wyznaczoną godz. 2.30 dwaj prokuratorzy Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie. Z dotarciem na miejsce miały też problem dwie inspektorki Sanepidu. Nie było ich na liście.  Żandarmi i policjanci byli nieugięci. Kobiety nie weszły na teren cmentarza. Prokuratura nie mogła więc przez trzy godziny ruszyć z czynnościami ekshumanicyjnymi. Wśród obserwatorów nieudolności prokuratury byli m.in. Krzysztof Wyszkowski, Ewa Stankiewicz, Grzegorz Braun, Sławomir Cenckiewicz, Andrzej i Joanna Gwiazda.

- To pokazuje całą tragedię tego śledztwa i sposób w jaki traktuje się pokrzywdzonych, ale i pamięć ofiar. Apeluje z tego miejsca do pana premiera i pytam go, czy w Gdańsku zawsze tak trzeba? Czy tutaj trzeba wykonać telefon do pana premiera, żeby to szybciej ruszyło? Czy nie można pilnować tego, żeby uczcić pamięć i dochować pamięci o Annie Walentynowicz? To była ta osoba  dzięki której pan Tusk został premierem! – powiedział o świcie mec. Stefan Hambura, pełnomocnik rodziny Anny Walentynowicz.
Cmentarz, który miał zostać otwarty o godz. 7.00 do godz. 8.30 był zamknięty.
- Świadczy to o podejściu i samej organizacji całej ekshumacji, o wręcz wątpliwym profesjonalizmie   ludzi, którzy to organizowali. Zamykanie całego cmentarza jest jakimś absurdem – powiedział Piotr Walentynowicz – wnuk Anny Walentynowicz.
O przeprowadzeniu ekshumacji zdecydowała prowadząca postępowanie Wojskowa Prokuratura Okręgowa w Warszawie. Wniosek o przeprowadzenie ekshumacji złożyła też rodzina śp. Anny Walentynowicz.  Przypomnijmy, że ekshumacja na gdańskim cmentarzu przeprowadzana jest w związku z kardynalnymi błędami w dokumentacji medycznej przekazanej przez stronę rosyjską. Są poważne wątpliwości, czy w mogile na Srebrzysku spoczywa ciało śp. Anny Walentynowicz. Gdyby wątpliwości znalazły potwierdzenie byłby to kolejny, poniżający Polaków, afront ze strony służb śledczych Federacji Rosyjskiej badających tragedię smoleńską.

ASG