EFLING i „Solidarność”

Jak wygląda praca polskiego pracownika, jakie ma on prawa i obowiązki, na jakich zasadach funkcjonuje NSZZ „Solidarność” i jak kształtuje się dialog między związkami zawodowymi a pracodawcami i rządem – to tylko niektóre tematy interesujące działaczy z federacji związków zawodowych EFLING z Islandii , którzy przyjechali wczoraj (22 września) z kilkudniową wizytą do Regionu Gdańskiego.

Zdjęcia: Olga Zielińska

O historii „Solidarności” i realiach, w jakich dzisiaj funkcjonuje Związek opowiadał islandzkim związkowcom Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”.

– Nasze funkcjonowanie w dniu dzisiejszym odzwierciedla to, co mamy w naszej nazwie i legło u podstaw naszego Związku: solidarność i samorządność. Niestety działamy dziś w bardzo trudnym czasie, kiedy rząd sprawuje ekipa o poglądach neoliberalnych, która prowadzi walkę ze związkiem zawodowym w każdym obszarze – mówił Krzysztof Dośla. – Jesteśmy poddawani różnego rodzaju represjom, jak choćby próby ograniczenia związkom zawodowym prawa do manifestacji.

Przewodniczący „Solidarności” wskazywał na problem emigracji Polaków, których przebywa obecnie za granicą ponad 3 mln.

– Polska przedstawiana jest za granicą jako „zielona wyspa”, którą ominął kryzys. To dlaczego młodzi Polacy masowo wyjeżdżają z kraju tam, gdzie podobno jest kryzys? – pytał Krzysztof Dośla. – Dziś więcej Polaków mieszka w Londynie niż w Gdańsku. Praktyka pokazuje, że osoba, która mieszka i pracuje przez trzy lata za granicą, po tym czasie deklaruje, że nie wróci już do Polski.

Największą grupę imigrantów w Islandii stanowią Polacy, nic więc dziwnego, że związkowcy z Islandii chcieli odwiedzić Polskę, poznać warunki pracy i zasady funkcjonowania naszego Związku.

Fjola Jonsdottir zajmuje się z ramienia federacji związków zawodowych „EFLING” imigrantami.

– Realizujemy specjalne programy dla cudzoziemców, osiedlających się w Islandii, różne materiały informacyjne w wielu językach, także w polskim. Dzięki temu pracownicy dowiadują się m.in., o przysługujących im prawach, obowiązkach, obowiązujących normach dotyczących warunków pracy, o pensji minimalnej i jak obliczane są dodatki za nadgodziny, o możliwościach szkoleń, w jaki sposób można przystąpić do związku zawodowego – opowiada Fjola Jonsdottir.

Islandzcy pracownicy funkcjonują w zupełnie odmiennej od polskiej rzeczywistości. Ponad 80 proc. pracowników zrzeszonych jest w związkach zawodowych, które z kolei działają w federacjach. A te negocjują układy zbiorowe, w których ustalane są m.in. minimalne stawki wynagrodzeń dla poszczególnych branż.

– Ogromna liczba pracowników należących do związków zawodowych skutkuje tym, że nawet, jeśli pracodawcy czy rząd nie są zadowoleni z naszych postulatów, muszą się z nami liczyć – mówił Sigurdur Bessason. – Dlatego jest dialog między związkami zawodowymi, pracodawcami i rządem. Nawet wtedy, kiedy nie ma zgody w kwestiach poglądów na różne tematy.

Islandzkie związki zawodowe są niezależne od rządu i partii politycznych. Są siłą, która liczebnie cały czas rośnie.

– Prawo chroni związki zawodowe. Jest wiele klarownych przepisów, które ułatwiają funkcjonowanie związków zawodowych. Na przykład, w jednym zakładzie pracy może działać tylko jeden związek zawodowy danej branży. Tylko on negocjuje za pośrednictwem branż warunki pracy i stawki minimalne dotyczące płac – tłumaczył Thrainn Hallgrimsson.

Płaca minimalna dla poszczególnych branż negocjowana jest co roku.

– Negocjacje dotyczące układów zbiorowych trwają pół roku. Potem zazwyczaj podpisujemy porozumienie – wyjaśniał Tryggvi Marteinsson.

Temat szkoleń pracowników w Islandii podjęła Herdis Steinarsdottir.

– Każdy pracownik może zgłosić problem, że nie daje sobie z czymś rady w pracy czy też chciałby nabyć jakiś nowych umiejętności. Staramy się odpowiedzieć na te potrzeby. Wysyłamy naszego szkoleniowca do konkretnego pracownika, który na miejscu uczy go potrzebnych kwalifikacji – wyjaśniała Herdis Steinarsdottir. –Szkolenia pracowników opłacane są ze specjalnych funduszy, na które składki odprowadzają pracodawcy.

Islandczycy zamierzają odwiedzić m.in. gdańską Oświatę, Stocznię Gdańsk, Pomorski Urząd Wojewódzki.

zola