„Echa Katynia” w Gdyni

Wzorem lat ubiegłych Instytut Pamięci Narodowej zaprasza na 5. Przegląd Filmowy „Echa Katynia”, który rozpocznie się 3 kwietnia br. (w czwartek) w Klubie Filmowym DKF Żyrafa w Gdyni (ul. Jerzego Waszyngtona 1).

W ramach przeglądu zostaną zaprezentowane cztery filmy:

„Z nieba do nieba” – reż. Zbigniew W. Kowalewski, 2010 r. (44 min.);

„Pre Mortem” – reż. Konrad Łęcki, 2013 r. (33 min.);

„Prywatne śledztwo majora Zakirova” – reż. Jarosław Mańka, 2010 r. (20 min.);

„Tropem Wyklętych” – reż. Arkadiusz Gołębiewski, 2014 r. (25 min.);

Organizatorem spotkania jest gdański oddział IPN oraz Klub Filmowy DKF Żyrafa. Partnerem przeglądu jest Telewizja Belsat. Wstęp wolny.

Od 2010 roku Instytut Pamięci Narodowej corocznie w kwietniu organizuje przegląd filmowy „Echa Katynia. W repertuarze znajdują się dzieła reżyserów polskich i zagranicznych, będące refleksją nie tylko nad Zbrodnia Katyńską, ale także nad innymi zbrodniami systemu komunistycznego. Emitowane produkcje odnoszą się  nie tylko do relacji świadków zbrodni, konstrukcji sowieckiego systemu terroru, ale również dramatów rodzin ofiar zbrodni. W jego trakcie pokazywane są filmy reżyserów polskich i zagranicznych dotyczące tej zbrodni wojennej sprzed 74 lat, jak i ich refleksje odczytywane współcześnie.

Niektóre z zagranicznych filmów wyświetlanych przez IPN podczas przeglądu „Echa Katynia” nie zostały jeszcze wyemitowane w żadnej z polskich stacji telewizyjnych.