Echa Katynia w filmie i dramacie teatralnym

Mija 78 lat od Zbrodni Katyńskiej. Oddział IPN w Gdańsku zorganizował więc 9. przegląd filmowy „Echa Katynia” o charakterze edukacyjnym.

Organizowanym pokazom towarzyszą prelekcje historyczne. Pokazy odbędą się w Gdańsku (18 kwietnia), Elblągu (18 kwietnia), Stargardzie Gdańskim (15 kwietnia), Przywidzu (17 kwietnia) i Kwidzynie (20 kwietnia).

W programie m.in. „Nie pamiętam” spektakl telewizyjny w reżyserii Mirosława Mamczura, opowiadający o tragicznych losach Polaków zamieszkujących Kresy Wschodnie, którzy po 17 września 1939 r. znaleźli się pod okupacją sowiecką, „Miałam ojca w wyobraźni”, film zrealizowany przez Tomasza Piotrowskiego z białostockiego oddziału IPN, opowiadający o przeżyciach Elżbiety Skrzypek, która nigdy nie poznała swojego ojca – kpt. Bolesława Skrzypka, oficera polskiego wywiadu wojskowego zamordowanego w Katyniu, „W jednej chwili”, etiuda Biura Edukacji Narodowej IPN opowiadająca historię Marii Czernek, wdowy po Janie Borkowskim, aspirancie Policji Państwowej  i „Rozstrzelać Polaków”, w reżyserii Mirosława Majerana. Dotyczy on „Operacji Polskiej” – ludobójstwa dokonanego przez NKWD na Polakach zamieszkujących tereny ZSRS w latach 1937 i 1938.

Siedziba IPN w Gdańsku (al. Grunwaldzka 216)
18 kwietnia (środa) 2018 r.

Blok uczniowski (pokazy zamknięte)

• ·         11.00 – „Miałam Ojca w wyobraźni” (2010), scenariusz i realizacja: Tomasz Piotrowski (22 minuty),
  • ·         11.25 –  „Nie pamiętam” (2018), scenariusz: Danuta Nagórna i Jarosław Witaszczyk, reżyseria: Mirosław Mamczur (54 minuty),
  • ·         12.20 – „Rozstrzelać Polaków” (2017), scenariusz: Tomasz Sommer, reżyseria: Mirosław Majeran (52 minuty),
  • ·         13.15 – „W jednej chwili…” (2018), etiuda BEN IPN opowiadająca historię pani Marii Czernek, wdowy po Janie Borkowskim – aspirancie Policji Państwowej zamordowanym w Zbrodni Katyńskiej (12 minut).

Zgłoszenia klas szkolnych pragnących uczestniczyć w bloku uczniowskim przyjmuje Artur Chomicz na adres e-mail: artur.chomicz@ipn.gov.pl

Blok otwarty (zapraszamy wszystkich)

• ·         17.00 – „Miałam Ojca w wyobraźni” (2010), scenariusz i realizacja: Tomasz Piotrowski (22 minuty),
  • ·         17.25 –  „Nie pamiętam” (2018), scenariusz: Danuta Nagórna i Jarosław Witaszczyk, reżyseria: Mirosław Mamczur (54 minuty),
  • ·         18.20 – „Rozstrzelać Polaków” (2017), scenariusz: Tomasz Sommer, reżyseria: Mirosław Majeran (52 minuty),
  • ·         19.15 – „W jednej chwili…” (2018), etiuda BEN IPN opowiadająca historię pani Marii Czernek, wdowy po Janie Borkowskim – aspirancie Policji Państwowej zamordowanym w Zbrodni Katyńskiej (12 minut).

STAROGARD GDAŃSKI
Kościół św. Katarzyny (ul. Tczewska 3)
15 kwietnia (niedziela) 2018 r. Blok otwarty (zapraszamy wszystkich)

• ·         17.00 – ​„Miałam Ojca w wyobraźni” (2010), scenariusz i realizacja: Tomasz Piotrowski (22 minuty),
  • ·         17.25 – „W jednej chwili…” (2018), etiuda BEN IPN opowiadająca historię pani Marii Czernek, wdowy po Janie Borkowskim – aspirancie Policji Państwowej zamordowanym w Zbrodni Katyńskiej (12 minut).

PRZYWIDZ
Gminna Biblioteka Publiczna (ul. Ulenberga 10)
17 kwietnia (środa) 2018 r.

Blok otwarty (zapraszamy wszystkich)

• ·         17.00 – „Rozstrzelać Polaków” (2017), scenariusz: Tomasz Sommer, reżyseria: Mirosław Majeran (52 minuty),
  • ·         17.55 – „Nie pamiętam” (2018), scenariusz: Danuta Nagórna i Jarosław Witaszczyk, reżyseria: Mirosław Mamczur (54 minuty).

KWIDZYN
Kwidzyńskie Centrum Kultury (ul. Katedralna 18)
20 kwietnia (piątek) 2018 r.

Blok otwarty (zapraszamy wszystkich)

• ·         17.00 – „Rozstrzelać Polaków” (2017), scenariusz: Tomasz Sommer, reżyseria: Mirosław Majeran (52 minuty),
  • ·         18.00 – „Nie pamiętam” (2018), scenariusz: Danuta Nagórna i Jarosław Witaszczyk, reżyseria: Mirosław Mamczur (54 minuty),
  • ·         19.00 – „Miałam Ojca w wyobraźni” (2010), scenariusz i realizacja: Tomasz Piotrowski (22 minuty).

WARSZTATY I PRELEKCJE
(wydarzenia zamknięte)

• ·         22 marca 2018 – „Zbrodnia i kłamstwo. Dzieje sprawy Katynia 1940–1990” (dwie 45 min. prelekcje dla uczniów klas VI Szkoły Podstawowej nr 2 im. Armii Krajowej w Gdańsku, odbyły się w bibliotece SP nr 2 w Gdańsku),
  • ·         12 kwietnia 2018 – „Zbrodnia i kłamstwo. Dzieje sprawy Katynia 1940–1990” (1,5 godz. prelekcja dla kadry 3. Flotylli Okrętów w Gdyni; spotkanie odbędzie się w Klubie Marynarki Wojennej w Gdyni),
  • ·         13 kwietnia 2018 – „Zbrodnia i kłamstwo. Dzieje sprawy Katynia 1940–1990” (1 godz. prelekcja dla uczniów VI Liceum Ogólnokształcącego im. Wacława Sierpińskiego w Gdyni; spotkanie na sali gimnastycznej VI LO w Gdyni),
  • ·         8 maja 2018 – „Zbrodnia i kłamstwo. Dzieje sprawy Katynia 1940–1990” (60 min. prelekcja dla uczniów Szkoły Podstawowej im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Stężycy; spotkanie odbędzie się w SP w Stężycy).

PREZENTACJA WYSTAWY „ZBRODNIA KATYŃSKA” Wystawa dostępna będzie od 26 kwietnia br. pod siedzibą IPN w Gdańsku (al. Grunwaldzka 216).

ASG