Żeby była Polska – koncert Jana Pietrzaka

Jan Pietrzak znakomity polski satyryk, autor i wykonawca licznych piosenek, twórca „Kabaretu Hybrydy” oraz „Kabaretu Pod Egidą”, felietonista „Tygodnika Solidarność” i „Gazety Polskiej”,  prowadzący w TVP Historia program Po co nam to było…? wystąpi w Gdańsku i Wejherowie w rocznicę podpisania Porozumień gdańskich. Koncert organizuje i zaprasza nań Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, Towarzystwo Patriotyczne Jana Pietrzaka, poseł PiS Janusz Śniadek i Fundacja Stefczyka.

Pietrzak już w latach 70. znanym był poprzez satyrę polityczną, komentującą ówczesną sytuację społeczno-polityczną i wymierzoną w PRL. Po Sierpniu jego twórczość była utożsamiana z etosem „Solidarności” , była głosem antysystemowej opozycji. Jest on twórcą m.in. znanych, spontanicznych hymnów opozycji jak „Taki Kraj” i wyśpiewana w Opolu w 1981 roku pieśń „Żeby Polska była Polską” (cytowana m.in. przez prezydenta USA  Ronalda Reagana i królową Wielkiej Brytanii Elżbietę II).

Gdańsk, piątek 30 sierpnia, godz. 18.00. Sala BHP Stoczni Gdańskiej. Wstęp wolny.

Wejherowo, sobota 31 sierpnia, godz. 18.00, Filharmonia Kaszubska.

Na koncert w Wejherowie nieodpłatnymi wejściówkami dysponuje Oddział Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Wejherowie  (ul. Hallera 1A/1, kierownik Oddziału Irena Siudek, godz. otwarcia biura: poniedziałek, wtorek, piątek: godz. 8-16, tel. 58 672 37 76, 502 486 003).

Koncert w Wejherowie współorganizuje Prezydent Miasta Wejherowa.

Zapraszamy serdecznie!