E-zwolnienia ZUS zastąpiły te papierowe

Niemal 11 tys. w weekend, blisko 151 tys. w poniedziałek i prawie 75 tys. do godziny 14 we wtorek – to bilans pierwszych dni obowiązywania elektronicznych zwolnień lekarskich. W szczytowym momencie do systemu wpływało ich nawet 19 na sekundę. W Pomorskiem jedynie w poniedziałek wystawiono prawie 9,5 tysiąca e-ZLA.

Od 1 grudnia papierowe zwolnienia lekarskie przeszły do historii. Zastąpiły je zwolnienia elektroniczne. Rzecznik ZUS jest pełen optymizmu. Na opinie lekarzy i pacjentów przyjdzie nam nieco poczekać.

W pierwszy weekend obowiązywania nowego prawa lekarze w całej Polsce wystawili 10,7 tys. e-ZLA. Natomiast w poniedziałek, 3 grudnia system informatyczny ZUS obsłużył już prawie 151 tys. e-ZLA., z czego ponad 9,4 tys. w woj. pomorskim (7 613 w Gdańsku i 1 803 w Słupsku). Oznacza to, że średnio wystawiono tyle samo zwolnień co przez dwa ostatnie poniedziałki listopada, kiedy to nastąpił sezonowy wzrost zachorowań. Wówczas jednak ok. 50-60 tys. zwolnień stanowiły zaświadczenia papierowe.

Wczoraj w całym kraju papierowych zaświadczeń było jedynie 161, z czego 19 w Pomorskiem. Zakład Ubezpieczeń Społecznych będzie kontaktował się z lekarzami, którzy wystawili zwolnienie w nieprawidłowej, papierowej formie. Będziemy wyjaśniać, z jakiego powodu zwolnienie zostało wysłane właśnie w taki sposób. Doradcy ZUS ds. e-zwolnień pomogą lekarzowi przejść z formy papierowej na elektroniczną.

Pracownicy ZUS będą też w bieżącym kontakcie z pracodawcami, do których mogą wpłynąć pojedyncze papierowe zwolnienia, tak by każdy pracownik uprawniony do świadczenia chorobowego otrzymał je na czas.

Regionalny Rzecznik Prasowy ZUS województwa pomorskiego
Krzysztof Cieszyński