Dziwny jest ten świat

Natalia Niemen nie kryje oburzenia tym, że Komitet Obrony Demokracji wykorzystał na swoich politycznych manifestacjach 12 grudnia utwór jej ojca „Dziwny jest ten świat”. Spotkało ją to samo, co zespół Lombard (KOD wykorzystał utwór „Przeżyj to sam”) i tak samo jak oni protestuje.

- Dowiedziałam się, że organizacja zwana KOD użyła utwór autorstwa mojego taty „Dziwny jest ten świat” podczas swej sobotniej manifestacji 12 -go grudnia. Hm….dlaczego spadkobiercy, rodzina NIC o tym nie wiedzieli? Dlaczego nikt nie spytał się, czy może użyć flagowego hitu dla okrasy politycznej manifestacji? – pyta Natalia Niemen.

- To co zrobili owi „nowocześni”, tak na amen zabujani w „demokracji” i do głębi „zatroskani” przyszłością Polski ludzie było bezprawne. Nielegalne. Nielogiczne. Egoistyczne. Oprócz praw autorskich są jeszcze prawa osobiste. Jest wreszcie niepisane prawo moralne – dodaje córka wybitnego muzyka.

Natalia Niemen zwraca uwagę na to, że organizatorzy manifestacji po prostu wzięli sobie utwory, które pasowały im do ich poglądów, nie licząc się z nikim i niczym. Pisze, że to po prostu manipulacja.

- Czy Niemen przypadkiem nie miałby nic przeciwko wykorzystaniu go do swoich celów? I to niecnych celów? W kontekście nikczemnego i bardzo niemądrego porównywania przez kodowiczów historycznego, straszliwego 13 grudnia 81 do tego, co się dzieje dzisiaj w Polsce za sprawą partii PiS. Dlaczego?…bowiem ci, co teraz tak głośno biadolą i walczą o coś, czego rzekomo nie ma są potomkami biologicznymi, bądź duchowymi komuchów. Tak, rzeczy trzeba nazywać po imieniu – stwierdza córka Czesława Niemena i opisuje, jak telewizja w czasach PRL zmanipulowała i wykorzystała jej ojca.

Czesław Niemen (Wydrzycki) pochodził z silnie patriotycznej, radykalnie antybolszewickiej rodziny z dawnych kresów Rzeczpospolitej.

- Rozumiem, że w pochodach KOD-owych znalazło się bardzo wielu szczerych, pozytywnych ludzi. Ludzi, którzy wierzą tym, co na froncie, z transparentami….macie prawo do zaufania tymże osobom. Macie swoje poglądy i nikt Wam tego nie odbierze. Tak samo, jak i ja mam swoje oraz również posiadam prawo wyrażenia swojego oburzenia w kontekście wykorzystania mojego taty, który już nie może się bronić – napisała na swoim profilu w Internecie artystka.

ASG