Dzisiaj telewizyjna debata prezydencka – bez Komorowskiego?

Dzisiaj wieczorem w TVP1 odbędzie się debata pretendentów do fotela prezydenta RP. Bronisław Komorowski rezygnuje z poddania się przedwyborczej próbie przed kamerami.

Uczestniczyć w telewizyjnej debacie będzie najpewniej 10 spośród 11 kandydatów. Nie weźmie w niej udziału ubiegający się o reelekcję prezydent Bronisław Komorowski.

W debacie w TVP uczestniczyć będą: Andrzej Duda (PiS), Adam Jarubas (PSL), Janusz Palikom (lider dogorywającego na scenie politycznej Twojego Ruchu), Paweł Kukiz (przedstawiający się jako kandydat antysystemowy), Janusz Korwin-Mikke (KORWiN), , Jacek Wilk (Kongres Nowej Prawicy), Marian Kowalski (Ruch Narodowy), Paweł Tanajno (Demokracja Bezpośrednia) oraz Grzegorz Braun (reżyser filmowy, odwołujący się do myśli narodowej).

Unikając debaty Bronisław Komorowski udzieli o godz. 19.30 „solowego” wywiadu radiowej Jedynce, Polsatowi i „Rzeczpospolitej”.

Ubiegający się o reelekcję Komorowski przed miesiącem wyjaśniał, dlaczego nie będzie uczestniczył w debacie. Jego zdaniem gdyby wziął udział w debacie, to ona polegałoby na tym, że 10 kontrkandydatów „strzelałoby do bramki prezydenta przez godzinę” i nie byłoby szansy „na żadną pogłębioną wymianę myśli, poglądów, na ujawnienie swoich zamiarów, swoich programów”.

Debata wyborcza na antenie TVP1rozpocznie się o godz. 20.25. Ma ona trwać 90 minut. Będzie emitowana na żywo.

Wśród tematów debaty są m.in. polityka zagraniczna i bezpieczeństwo, rozwój gospodarczy i społeczny, wizja i ustrój państwa. Każdy z jej uczestników w każdej z trzech tematycznych rund będzie miał do wykorzystania 2 minuty. Pierwsza i ostatnia wypowiedź kandydata jest zaplanowana na 45 sekund.

ASG