Święto Sali BHP Stoczni Gdańskiej

Od 14 sierpnia 1980 roku Sala BHP była centrum wielkiego strajku, miejscem powstania i obrad Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego (MKS) pod przewodnictwem Lecha Wałęsy, Andrzeja Gwiazdy i Andrzeja Kołodzieja z komisją rządową kierowaną przez wicepremiera Henryka Jagielskiego. Tu podpisano najważniejsze Porozumienia Sierpniowe, dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Tradycyjnie zapraszamy do odwiedzenia Sali BHP szczególnie 14 sierpnia, w jej święto, m.in. do obejrzenia makiety „solidarnościowej”, która jest centralnym eksponatem powstałego „Muzeum Sali BHP Stoczni Gdańskiej”.

- Wspólnie z Fundacją Promocji Solidarności i jej prezesem Wojtkiem Kwidzińskim wyszliśmy z koncepcją, aby w formule festynu, zabawy i radości świętować wyjątkowy dzień 14 sierpnia. Nie chcieliśmy jakiejś oficjalnej, koturnowej uroczystości. Zdecydowaliśmy się więc poprzez zabawę uczyć o wydarzeniach, które w 1980 roku tutaj się rozgrywały i które miały kolosalny wpływ na losy nie tylko strajkujących, ale były ważne w wymiarze historii powszechnej. Stąd i formuła, by tego dnia porzucić garnitury i oficjalne przemowy, a dać miejsce i czas na okazywanie radości z przecież radosnego wydarzenia, jakim był początek trudnej drogi do szczęśliwego finału 31 sierpnia 1980 – mówi Mateusz Smolana, kierownik muzeum Sali BHP Stoczni Gdańskiej, wiceprezes FPS.

Godzina 9.00

Otwarcie wystawy poświęconej niestety już nieżyjącej, słynnej opiekunce pomnika Poległych Stoczniowców na placu Solidarności oraz kioskarce sprzed bramy nr 2, pani Aleksandrze Olszewskiej. To ona, skromna kioskarka przez lata troszczyła się o godne upamiętnienie robotników poległych w grudniu 1970 r. i miejsca porozumienia z sierpnia roku 1980. „Miotłą i kwiatami” dbała o należyty wygląd placu Solidarności i Bramy nr 2, przypominając o ich historycznej wartości, Wystawa fotograficzna potrwa do 16 września br. Jest też wyświetlany film dokumentalny, którego pani Aleksandra jest bohaterką.

od godz. 10.00

Wsypa Dobrej Książki w dzień Święta Sali BHP! Każda z książek jest w cenie od 1 zł… Wrzucamy tyle, ile możemy, a dochód ze sprzedaży zasili fundusz pomocy osobom represjonowanym w stanie wojennym

Od godz. 10:30 do 18:00 – film dokumentalny “13 Pierwszych Dni”. Można oglądać film dokumentalny poświęcony strajkowi w Stoczni Gdańskiej pt. “13 Pierwszych Dni” (produkcja: Video Studio Gdańsk).

Po godz. 14:30 Grupa Rekonstrukcji Historycznej Sojusz. Rekonstruktorzy wcielą się w role stoczniowców. Przed Salę BHP zajedzie wózek akumulatorowy wraz z załogą, która chętnie podzieli się opowieściami o strajku, o Stoczni. Zaśpiewa bard stoczniowy Zbyszek Stefański.DSC_0507

O godz. 19:00 Koncert Solidarity Of Arts 2018 – Sofa Prolog

Gdańsk, ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6, Sala BHP (wejście przez stoczniową Bramę nr 2)

Sala BHP przez jakiś czas była nawet magazynem torped. W czasach PRL pełniła funkcję dydaktyczną. Odbywały się w niej szkolenia. Dzisiaj sala jest własnością Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Do 2009 r. groziła zawaleniem. Została na szczęście gruntownie wyremontowana za 11 milionów złotych i w nowej odsłonie oddana do użytku w sierpniu 2010 r. Połowę wyłożyli związkowcy z „Solidarności”.

Salę BHP zwiedza około 50 tys. osób rocznie.

ASG