2250 zł – decyzja rządu o wysokości płacy minimalnej w 2019 r.

Rada Ministrów zajęła się we wtorek 11 września br. rozporządzeniem o wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz o wysokości minimalnej stawki godzinowej w 2019 r. Według decyzji rządu minimalne wynagrodzenie w 2019 r. wyniesie  2250 złotych brutto. Stawka godzinowa to 14,70 zł.

Centrum Informacyjne Rządu (CIR) wydało oficjalny komunikat:

Rząd postanowił, że minimalne wynagrodzenie za pracę w 2019 r. będzie wynosić 2 250 zł (w 2018 r. – 2 100 zł, co oznacza wzrost o 7,1 proc. i stanowi 47,2 proc. prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej na 2019 r.). Natomiast minimalna stawka godzinowa w 2019 r. została ustalona na poziomie 14,7 zł (w 2018 r. - 13,7 zł).

- To jest jednocześnie symbol tego, że chcemy, żeby gospodarka polska opierała się o rozwój nie na niskich płacach tylko na rosnących płacach – oświadczył premier Mateusz Morawiecki na konferencji prasowej

Płaca minimalna przez rząd została ustalona podczas wtorkowego posiedzenia Rady Ministrów. Jak poinformowała minister rodziny i pracy Elżbieta Rafalska, oznacza to jej wzrost o 7,1 proc. w porównaniu ze stawką tegoroczną. Dziś minimalna pensja to 2100 zł brutto. Wzrośnie też minimalna stawka godzinowa – z 13,70 zł do 14,70 zł. To informacja z ostatniej chwili.

Jak już informowaliśmy  od kilku dni wszystko wskazywało, że dzięki działaniom związkowców propozycja rządu wyniesie 2250-2255 zł, czyli o 30-35 zł więcej od wcześniej przedstawionej do konsultacji z partnerami społecznymi 2227 zł.

Trwa kampania wyborcza, a w takiej sytuacji rządzący – chcąc przekonać do siebie elektorat – hojniej szafują podwyżkami. Jesienią rozpocznie się zaś półtoraroczny maraton wyborczy (samorząd, parlament, europarlament, wybory prezydenckie). W 2007 r. np. zdecydowano o najwyższym wzroście płacy minimalnej, bo aż o 20 proc. (190 zł).

Do soboty 15 września br. Rada Ministrów musiała wydać rozporządzenie określające wysokość przyszłorocznego najniższego wynagrodzenia. Podwyżka o 150 zł, czyli do kwoty 2250 zł, wydawała się realna. Tym bardziej, że naszym postulatem jest utrzymanie w przyszłym roku obecnej relacji płacy minimalnej do połowy przeciętnej (aby spełnić ten wymóg, konieczny byłby wzrost do 2252 zł,).

W tym roku najniższa płaca w stosunku do średniej płacy w 2018 r. wyniesie około 46,5 proc.

Pracodawcy proponowali podwyżkę do 2217 zł, czyli o kwotę gwarantowaną, wynikającą z przepisów.

Przeciętne wynagrodzenie, do którego porównujemy płacę minimalną, dotyczy firm zatrudniających więcej niż dziewięciu pracowników. Nie obejmuje zarobków w mikrofirmach, w których płace są niższe.

NSZZ „Solidarność” proponował kwotę 2 278 zł, ale ostatnio gotów był przystać na 2 255 zł. Wysokość płacy minimalnej ma wpływ m.in. na wysokość odprawy przy zwolnieniu grupowym (maksymalnie 15-krotność płacy minimalnej), ubezpieczenie emerytalne na preferencyjnych zasadach, minimalne odszkodowanie z tytułu dyskryminacji lub mobbingu, podstawę wymiaru składek dla osób korzystających z urlopu wychowawczego.

Minimalne wynagrodzenie w ostatnich 10 latach wzrosło o 86 proc., a w tym samym czasie o 54 proc. wzrosło przeciętne wynagrodzenie.

ASG