Dzisiaj pogrzeb Zbigniewa Romaszewskiego

Dzisiaj (20 lutego) odbędą się uroczystości pogrzebowe śp. Zbigniewa Romaszewskiego. Msza żałobna zostanie odprawiona o godz. 13 w Archikatedrze św. Jana Chrzciciela na Starym Mieście w Warszawie, pogrzeb odbędzie się tego samego dnia na Powązkach Wojskowych.

Czerwony Radom pamiętam siny,
jak zbite pałką ludzkie plecy,
szosę E7,
na dworcach gliny,
jakieś pieniądze,
jakieś adresy,
strach w ludzkich oczach, upokorzenie.
W spotniałych palcach świstki wyroków,
pamięć odbitą na ścieżkach zdrowia,
listy z więzienia,
lekarz, adwokat,
znowu jesteśmy z dala od miasta.
Co też tam słychać
u Romaszewskich
– śpiewał Jan Krzysztof Kelus o Radomiu’76.

romaszewski1

fot. Wojciech Obremski

Zbigniew Romaszewski, działacz opozycji w okresie PRL, zasłużony członek „Solidarności”, senator, zmarł 13 lutego po powrocie z ogarniętej buntem Ukrainy. Miał 74 lata.

Jego polityczna „ścieżka życia” zaczęła się od buntu robotników Radomia i Ursusa w 1976 r., od ścieżek zdrowia MO. Robotnicy na wózkach z biało-czerwonymi flagami i płonący komitet KW PZPR świadczyły, że nie chodzi tylko o kiełbasę.

23 września 1976 roku ogłoszony został apel do społeczeństwa i władz PRL i komunikat o powołaniu Komitetu Obrony Robotników. Wkrótce do KOR przystąpili Zofia i Zbigniew Romaszewscy. W strukturze KSS KOR, prowadził wraz z żoną Zofią biuro interwencyjne, wspierając represjonowanych materialnie i prawnie.

W NSZZ „Solidarność” od 1980 r. kierował Komisją Interwencji i Praworządności. Po wprowadzeniu stanu wojennego współorganizował Radio „Solidarność”. Był więziony od 1982 do 1984 r.

W Senacie Romaszewski zasiadał od 1989 do 2011 roku, m.in. jako senator „Solidarności” (1993-97). Był wicemarszałkiem Senatu VII kadencji. Został odznaczony Orderem Orła Białego.