Dziś dzień pracoholika!

12 sierpnia wszyscy ci, którzy zatracają się w pracy, obchodzą swoje święto. A Polacy są liderami w Europie, jeśli chodzi o liczbę przepracowanych godzin. Oczywiście sceptycznie podchodzący do tego tematu eksperci ze strony pracodawców mówią: pracownicy pracują długo, bo są mało efektywni. Na pewno ważna jest organizacja pracy, ale zmuszanie pracowników do tego, aby przebywali w pracy jeszcze po godzinach dla wielu polskich pracodawców stało się normą.

Termin „pracoholizm” jest stosunkowo młody. Ma około 40 lat. Został wprowadzony w latach 70. przez amerykańskiego psychologa Wayne’a Oatesa. Badacz określił nim szkodliwy brak równowagi pomiędzy pracą a pozostałymi obszarami życia.

Zatracanie się w pracy może prowadzić do utraty zdrowia, zakłóca relacje z najbliższymi. Pracoholicy, jak wszyscy uzależnieni, potrzebują pomocy, aby wyjść z nałogu. Proponujemy, aby każdy „pracownik miesiąca” w tym dniu zrobił coś dla siebie.

zola