Biało-czerwone flagi od członków „Solidarności”

Duże i małe, tradycyjnie biało-czerwone lub dodatkowo z herbem Polski – takie flagi członkowie i sympatycy „Solidarności” – podobnie jak miliony Polaków – wywiesili w ostatnich dniach z okazji przypadającego 2 maja Dnia Flagi Rzeczypospolitej Polskiej oraz Święta Narodowego Trzeciego Maja. Dziękujemy za już nadesłane zdjęcia, a spóźnialskim przypominamy, że wciąż na nasz adres mailowy magazyn@solidarnosc.gda.pl można przysyłać fotografie obrazujące to, jak Państwo uczcili Dzień Flagi. Wśród uczestników konkursu rozlosujemy nagrody książkowe.

Flaga RP – obok hymnu i godła państwowego najważniejszy symbol naszej państwowości – to prostokątny płat tkaniny o proporcjach 5 (wysokość):8(szerokość), podzielony na dwie równe części – górną białą i dolną czerwoną.

Co ciekawe, odcienie tych kolorów, dokładnie określone w ustawie, to nie „czysta” czerwień i bielW przypadku bieli jest to kolor srebrnobiały (z elementami szarości) niż „klasyczna” śnieżnobiała barwa. W przypadku czerwieni w II Rzeczypospolitej był to najpierw (od 1919 r.) ciemniejszy karmazyn (kolor czerwony z odcieniami błękitu), później (po 1928 r.) jaśniejszy cynober, czyli kolor czerwony z odcieniami pomarańczowymi. Również obecnie obowiązujący odcień, choć nie nazwany, jest nieco ciemniejszy od „klasycznej” czerwieni.

Bez względu jednak na to, jakie odcienie prezentuje nasza „biało-czerwona”, pamiętajmy, aby 2 maja powiesić ją w naszych mieszkaniach i domach.

Święto flagi, jako jednego z najważniejszy symboli tożsamości państwowej i widoczny znak suwerenności, obchodzone jest w kilkunastu krajach świata, w tym znanych z patriotyzmu swoich obywateli Stanach Zjednoczonych.