Dziś (13 grudnia) w TVP1 dokument „Towarzysz generał idzie na wojnę”

Dziś, 13 grudnia, o 20.35 na antenie TVP1 zostanie wyemitowany dokument „Towarzysz Generał idzie na wojnę”.

Dokument autorstwa Grzegorza BraunaRoberta Kaczmarka poświęcony jest osobie Wojciecha Jaruzelskiego oraz przedstawia proces przygtowywania, wdrażania i realizacji stanu wojennego w Polsce.

towarzysz general

W filmie wypowiadają się historycy: prof. Andrzej Paczkowski, prof. Antoni Dudek, dr Lech Kowalski, dr Grzegorz Majchrzak, Piotr Gontarczyk, Sławomir Cenckiewicz, dr Bogdan Musiał oraz prof. Richard Pipes i Władimir Bukowski.

Płyta z filmem była dystrybuowana wraz z wydaniem tygodnika „Gazeta Polska” z 12 grudnia 2012. Film został także wydany na DVD wraz z książką pod tym samym tytułem. Film był pokazywany na Polsko-Ukraińskim Wędrującym Festiwalu Filmowym BO! w 2012 oraz podczas 25 Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce w 2013, gdzie był anonsowany także pod anglojęzycznym tytułem Comrade general is going to war. Był również emitowany publicznie pod auspicjami i patronatem Instytutu Pamięci Narodowej. Film został kilkakrotnie wyemitowany w kanale Planète+. Dopiero 30 stycznia 2016 został po raz pierwszy wyemitowany w TVP Historia w ramach nowego cyklu pt. „Półkowniki III RP”.

Ilustracja: Czołówka filmu / youtube.com