Dzień „Solidarności” w Tczewie

– Wszyscy Polacy powinni budować solidarność narodową. To wartość, która jak wszystko, co dobre na świecie, pochodzi wprost od Boga. Człowiek, który jest najdoskonalszym obrazem Boga spośród wszystkich stworzeń, domaga się godnego traktowania. Dlaczego zatem nasza solidarność przypomina miłość małżonków po rozwodzie? Z solidarnością jest tak jak ze słowem Bożym – nie możemy być tylko jej biernymi obserwatorami, musimy ją czynnie wprowadzać w życie – mówił 30 sierpnia w Tczewie bp Ryszard Kasyna, ordynariusz diecezji pelplińskiej, podczas uroczystej mszy św. w intencji NSZZ „Solidarność” i wszystkich, którzy oddali życie za wolność Polski. Eucharystię w kościele pw. NMP Matki Kościoła koncelebrował zasłużony kapelan tczewskiej „Solidarności” ks. prałat Stanisław Cieniewicz.

Po mszy św. uczestniczy uroczystości przenieśli się pod Pomnik Solidarności w Parku Kopernika. Tam przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla i Marian Sarnowski z tczewskiej „S” odsłonili tablicę z listą 21 postulatów z sierpnia 1980 roku. Przewodniczący gdańskiej „Solidarności” przypomniał słowa z Deklaracji programowej I Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S” z 1981 roku o Polsce sprawiedliwej, wolnej od wyzysku i kłamstwa. – To wciąż zadanie do spełnienia. Musimy jeszcze raz uwierzyć, że możliwe do zrealizowania, że gdy spotkamy się na kolejnej rocznicy za pięć lat, tekst Deklaracji programowej będzie miał już wymiar tylko historyczny. Niech żyje „Solidarność”! – mówił Krzysztof Dośla. W uroczystościach udział wzięli przedstawiciele władz samorządowych (m.in. prezydent Tczewa Mirosław Pobłocki i starosta Powiatu Tczewskiego Tadeusz Dzwonkowski), parlamentarzyści (m.in. poseł Kazimierz Smoliński), związkowcy z tczewskich zakładów pracy (m.in. ZKM Tczew, Flextronics International Poland, ZEC Tczew, przedstawiciele kolejarzy i oświaty), mieszkańcy miasta i przedstawiciele środowisk patriotycznych, m.in. harcerze. Obecni byli wywodzący się z Tczewa liderzy struktur branżowych: Jacek Prętki, przewodniczący Regionalnej Sekcji Kolejarzy NSZZ „S” Regionu Gdańskiego oraz Krzysztof Andraszewicz, przewodniczący Sekcji Krajowej NSZZ „S” Przemysłu Telelektronicznego. Uroczystości sprawnie poprowadził kierownik Oddziału NSZZ „S” w Tczewie Marek Nagórski. Warto podkreślić aktywny udział w obchodach związkowców zaangażowanych w działalność jawnej i podziemnej „Solidarności” w latach 80. W ich imieniu wystąpił Roman Bojanowski. – Czym była solidarność? Związkiem zawodowym, ruchem społecznym czy jeszcze czymś innym? Pewnie wszystkim po trochu, ale najlepiej definicję solidarności przedstawił św. Jan Paweł II: „Jeden drugiego brzemiona noście” – powiedział Roman Bojanowski. Obecni byli m.in. także Helena Kordek i Mieczysław Śliwka, zaangażowani w druk i kolportaż podziemnych wydawnictw, w 2014 r. odznaczeni Krzyżami Wolności i Solidarności. – W sierpniu 1980 roku pracowałam w Spółdzielni Meblowej „Jedność”. Nasz zakład był jednym z pierwszych, który podjął strajk. Na liście Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej mieliśmy numer 35. Dziś, co symboliczne, tego zakładu już nie ma – powiedziała nam Helena Kordek. – W latach 80. pracowałem w zakładach Polmo. Przez siedem lat byłem zaangażowany w działalność podziemną, kolportowałem m.in. „Gazetę Tczewską” – mówił prezentując dawne pisma drugiego obiegu Mieczysław Śliwka. Finałem tczewskich obchodów 35-lecia Związku było wręczenie nagród i dyplomów laureatom konkursu plastycznego „Mówię Polska – myślę Ojczyzna”, zorganizowanego przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Rejon Tczew. ACH fot. A. Chmielecki