Dzień Polonii i Polaków za Granicą. Pamiętajmy o rodakach

Nie tylko Święto Flagi, ale także Dzień Polonii i Polaków za Granicą obchodzimy 2 maja. O tym, jak ważne jest to święto, przekonują chociażby liczby – poza granicami Polski mieszka około 20 milionów osób przyznających się do polskich korzeni. Można zatem powiedzieć, że poza Ojczyzną mieszka jedna trzecia Polaków. Często z wyboru, ale równie często z powodów trudnych i burzliwych polskich dziejów.

Zwłaszcza na dawnych Kresach wschodnich II RP można wciąż znaleźć wielu Polaków, którzy potrzebują naszej pomocy. Jedną z organizacji na Pomorzu, które niesie taką pomoc, jest Stowarzyszenie Traugutt.org z Pruszcza Gdańskiego. Jego członkowie i sympatycy już kolejny raz organizują akcję „Nie jest kolorowo”. Jej celem jest zbiórka przyborów szkolnych dla polskich dzieci na Białorusi, Litwie i Ukrainie. Nasi pomorscy wolontariusze pozyskali pomoc również z Węgier i wspólnie udali się na zachodnią Ukrainę. Transport z Pruszcza Gdańskiego zawierający tym razem około 250 kg darów zebranych dotychczas na Pomorzu (materiałów papierniczych, przyborów szkolnych, pomocy naukowych, puzzli oraz gier planszowych). Ze zbliżonym wagowo bagażem przyjechali Węgrzy i wspólnie udali się do Lwowa na spotkanie z pierwszą polską placówką edukacyjną. Była nią polska szkoła, gdzie prowadzi się zajęcia dla dzieci i młodzieży w ramach szkółki sobotnio-niedzielnej „Ucz się Polskiego”.

02-1024x763

W Stryju kolejnym punkcie na trasie wyprawy odwiedzili Przedszkole przy Centrum Dydaktyczno-Wychowawczym św. Zygmunta Gorazdowskiego dla Dzieci i Sierot, które prowadzone jest przez Zgromadzenie Sióstr Świętego Józefa. Siostry Teona i Natalia zajmują się opieką nad maluchami i krzewią wśród nich polskość oraz szacunek do najbliższej okolicy.

traugutt na ukrainie (1)

Szkoła Polskiej Mniejszości Narodowej, która działa przy Ogólnokształcącej Średniej Szkole I-III st. nr 1 w Stryju to kolejna placówka, której uczniowie zostali obdarowani upominkami i szkolnymi przyborami. Będąc w stolicy Zakarpacia – Użhorodzie, dary zostały przekazane pani Halinie Wakarowej dary, które trafią do podopiecznych Towarzystwa Kultury Polskiej Zakarpacia im. Gniewy Wołosiewicz.

traugutt na ukrainie (2)

Ta cenna i wartościowa akacja wolontariuszy z Pruszcza Gdańskiego zasługuje na szacunek i uznanie. Wszystkich chętnych zapraszamy na stronę stowarzyszenia, gdzie można uzyskać wszelkie potrzebne informacje o akcji i formach jej wsparcia i pomocy – nie tylko w dniu Polonii i Polaków za Granicą.

fot. traugutt.org