Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej

2 maja obchodzimy święto Biało-Czerwonej. Zachęcamy wszystkich do uczczenia tego dnia poprzez wywieszenie flagi państwowej na maszcie przy domu, w oknie lub na balkonie mieszkania. Nie bądźmy nieśmiali i manifestujmy swój patriotyzm.

Flaga Polski jest z nami we wszystkich ważnych chwilach. Podczas wydarzeń podniosłych i uroczystych, ale także w dni żałoby po stracie wybitnych Polaków, w momentach wzruszeń i radości. Miłość do barw narodowych oznacza prezentowanie ich zgodnie z tradycją i honorem. Kolor biały symbolizuje uczciwość, a kolor czerwony odwagę i waleczność. Oficjalnie ogłoszono biel i czerwień barwami narodowymi 1 sierpnia 1919 roku.

2 maja w czasach PRL flagi biało-czerwone znikały z ulic i budynków, by tylko nie ostały się na 3 maja. Za takie „niedopatrzenie” groził mandat.

Flaga Rzeczypospolitej Polskiej składa się z dwóch poziomych pasów równej szerokości, białego i czerwonego.  Na fladze RP nie wolno umieszczać napisów i rysunków. Jest to zaś dopuszczalne na barwach narodowych.