Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej

2 maja obchodzimy święto Biało-Czerwonej. Zachęcamy wszystkich do uczczenia tego dnia poprzez wywieszenie flagi państwowej na maszcie przy domu, w oknie lub na balkonie mieszkania. Manifestujmy swój patriotyzm.

Flaga Polski jest z nami we wszystkich ważnych chwilach. Podczas wydarzeń podniosłych i uroczystych, ale także w dni żałoby po stracie wybitnych Polaków, w momentach wzruszeń i radości. Miłość do barw narodowych oznacza prezentowanie ich zgodnie z tradycją i honorem. Kolor biały symbolizuje uczciwość, a kolor czerwony odwagę i waleczność. Kolory naszej flagi nie zmieniły się od średniowiecza, chociaż oficjalnie biel i czerwień ogłoszono barwami narodowymi 1 sierpnia 1919 roku.

Flaga Rzeczypospolitej Polskiej składa się z dwóch poziomych pasów równej szerokości, białego i czerwonego. Na fladze RP nie wolno umieszczać napisów i rysunków. Jest to zaś dopuszczalne na barwach narodowych.

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej oficjalnie obchodzi się 2 maja od 2004 r.