Dziękujemy za niepodległość

Na ręce Krzysztofa Dośli, przewodniczącego NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego wpłynęło zaproszenie skierowane do przedstawicieli Środowiska NSZZ „Solidarność”, a zapraszającym jest Kardynał Kazimierz Nycz, Arcybiskup Metropolita Warszawski. Chodzi o tegoroczne Święto Dziękczynienia przypadające na niedzielę 3 czerwca, które w tym roku wpisuje się w program obchodów stulecia odzyskania niepodległości, o co walczyły pokolenia Polaków.

To już jedenasty raz święto to będzie celebrowane we wnętrzu Świątyni Opatrzności Bożej, która została otwarta 11 listopada 2016 r., po 225 latach od daty złożenia obietnicy przez Sejm Czteroletni budowy Wotum Narodu za uchwalenie Konstytucji 3 maja, pierwszej w Europie, a drugiej na świecie, nowoczesnej, spisanej konstytucji.

Jak podaje ks. Arcybiskup Nycz: „Wierzę, że tego dnia Świątynia Opatrzności Bożej – Wotum Narodu połączy wszystkich patriotów, niezależnie od naturalnych w każdym społeczeństwie różnic. Będziemy wspólnie dziękować za wolność Ojczyzny i zawierzać Opatrzności losy Polski, prosząc o jej pomyślny rozwój, pokój i bezpieczeństwo”.

Obchody Święta Dziękczynienia rozpoczną się o godz. 8 rano pielgrzymką z relikwiami św. siostry Faustyny Kowalskiej, która wyruszy z pl. Marszałka Józefa Piłsudzkiego i przejdzie Traktem Królewskim do Świątyni Opatrzności Bożej.

Od parafii św. Antoniego Marii Zaccarii (skrzyżowanie ul. Sobieskiego z ul. Nałęczowską) – jest to ostatni odcinek pielgrzymki – w procesji będą niesione wszystkie relikwie świętych i błogosławionych, które znajdują się w Świątyni Opatrzności Bożej.

Dziękczynna Msza święta zaplanowana jest na godzinę 12. Koncelebrze będzie przewodniczył prymas Polski, arcybiskup Wojciech Polak, a homilię wygłosi arcybiskup metropolita łódzki Grzegorz Ryś. Bezpośrednio po mszy, na placu przed Świątynią nastąpi odsłonięcie tablic diecezji w podziękowaniu za pomoc w budowaniu Świątyni.

Odbędzie się, kolejna już edycja, festiwalu muzyki chrześcijańskiej „Moc Dobra”. Ponadto, w specjalnie zbudowanym Miasteczku dla dzieci będzie można wziąć udział w animowanej grze rodzinnej. Nastąpi też otwarcie Panteonu Wielkich Polaków oraz Teatru XXI wieku dla dzieci.

O godz. 15 zostanie odmówiona koronka do Miłosierdzia Bożego. Tuż po koronce będą wypuszczane do nieba baloniki z napisem „Dziękuję”. Można będzie wziąć udział w nabożeństwie czerwcowym ubogaconym koncertem muzyki uwielbieniowej. Uroczystości Święta Dziękczynienia zakończy modlitwa za pośrednictwem św. Jana Pawła II o godz. 21.37, czyli w godzinie Jego odejścia do Domu Ojca.

W obchodach Święta Dziękczynienia mogą wziąć udział i są zaproszeni przedstawiciele różnych środowisk, które chciałyby podziękować Opatrzności za opiekę w codziennym życiu. Honorowymi gośćmi będą m.in. kombatanci, którzy walczyli w Jej obronie, związkowcy NSZZ „Solidarność”, którego powstanie zainicjowało proces odzyskania przez Polskę suwerenności.

Arcybiskup Nycz pisze, że uczestnicząc w uroczystościach Święta Dziękczynienia – „Damy publiczne świadectwo wiary i miłości do Ojczyzny oraz zaszczepimy w młodym pokoleniu, które urodziło się i żyje w wolnej, bezpiecznej Polsce wdzięczność skierowaną ku Bożej Opatrzności. To dzięki Jej opiece nasza Ojczyzna odzyskała upragnioną wolność”.

(mig)

Zdjęcie: Wikimedia Commons