Dzieci z Litwy po raz kolejny goszczą w Polsce

Już od 20 lat Fundacja Przyjaciół Wilna i Grodna Serce Dzieciom organizuje w Polsce – szczególnie na Pomorzu – pobyty świąteczne i wakacyjne dla dzieci z litewskich domów dziecka.

12 kwietnia podopieczni Fundacji przyjechali po raz kolejny do Gdańska na święta wielkanocne, powrót na Litwę przewidziany jest na 26 kwietnia. W ostatnią sobotę przyjechało 50 dzieci, punktem zbiórki, jak zawsze, jest siedziba „Solidarności” w Gdańsku. Dzieci spędzą święta w rodzinach w Trójmieście i na terenie województwa, spora grupa pojechała do Chojnic.

Celem działalności Fundacji jest niesienie pomocy dzieciom pochodzenia polskiego z litewskich domów dziecka, a w szczególności organizowanie corocznego wypoczynku w naszym kraju dla dzieci pochodzenia polskiego z domów dziecka w Wilnie, Nowej Wilejce i Solecznikach. Dzieci spędzają w Polsce do czterech miesięcy w roku (dwa-trzy miesiące letnich wakacji oraz dwa dwutygodniowe pobyty w Boże Narodzenie i Wielkanoc), wypoczywając w  zaprzyjaźnionych polskich rodzinach lub na zorganizowanych koloniach. Ponadto Fundacja wspiera materialne dzieci z powyższych domów dziecka, jest to zakup ubrań, obuwia, lekarstw, pomocy szkolnych, środków czystości itp. Nie można też zapominać o organizowaniu i finansowaniu leczenia dzieci chorych.

Prezesem fundacji jest Sylwia Karłowska, fundacja ma swą siedzibę we Gdyni. Należy zwrócić uwagę, że działalność Fundacji jest całkowicie non profit, większość działań bierze na siebie osobiście pani Sylwia, Fundacja nie zatrudnia pracowników etatowych.

Pani Sylwia już teraz myśli o przyjeździe dzieci na wakacje. Za naszym pośrednictwem prosi o telefony od tych Państwa, którzy będą chcieli gościć u siebie swojego podopiecznego (podopieczną) lub od tych, którzy chcą po raz pierwszy uszczęśliwić jakiegoś malucha. Prosimy o kontakt: 58 624 04 84 oraz 606 591 951.

Zobacz: http://www.sercedzieciom.org/