Dwie niedziele wolne od pracy to kompromitacja

Takiego zdania jest Metropolita Gdański Abp Sławoj Leszek Głódź.  W wywiadzie dla Onetu mówił: Proponowanie połowicznych rozwiązań, typu: a może jedna, a może dwie; może druga a może czwarta niedziela jako ta wolna od handlu jest rozmydlaniem problemu. Bo kompromis w tym względzie nie prowadzi do niczego, a raczej – jak słusznie powiedział pan Piotr Duda, a pod czym się podpisuję – do kompromitacji tych, którzy takie teorie zaczynają głosić. Na tym tylko stracą.

W rozmowie z Katolicką Agencją Informacyjną dodał: Wśród dziesięciorga przykazań nie ma przykazań parzystych i nieparzystych, podobnie jak nie ma parzystych i nieparzystych niedziel, dlatego wszystkie niedziele winny być wolne. (…) Niedziela przeznaczona jest dla Pana Boga i dla człowieka, a konkretnie dla rodziny. Przenosząc to na nasze realia trzeba się odnieść do Porozumień Sierpniowych, kiedy to walczyliśmy o wolne soboty. Dziś natomiast nie można wywalczyć niedzieli!

Arcybiskup uważa, że przytaczane argumenty są pozbawione logiki. W krajach UE handel w niedziele ograniczony jest ustawowo, a w Niemczech konstytucyjnie, o czym się nie mówi.

Pamiętamy walkę o wolne od pracy święto Trzech Króli. I co się zawaliło?

Za ograniczeniem handlu we wszystkie niedziele wypowiedziała się cała Konferencja Episkopatu Polski.

(mig)