Dwa Grudnie – 1970, 1981 – obchody rocznicowe na Wybrzeżu

Prezentujemy kalendarium obchodów 44. rocznicy Grudnia ’70 oraz 33. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i ramowy porządek głównych uroczystości w Trójmieście.

16 grudnia – Gdańsk (wtorek)

godz. 17.00 – Gdańsk, uroczysta Msza Święta w kościele Świętej Brygidy w Gdańsku; Przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; Modlitwa; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów;  Spotkanie w sali Akwen

17 grudnia – Gdynia (środa)

godz. 6.00 – Gdynia-Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów

godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta Msza Święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; Przemarsz pod pomnik przy Urzędzie Miasta Gdynia; Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów

Inne spotkania, konferencje i koncerty wpisujące się w rocznicową grudniową tematykę:

16 grudnia – Gdańsk, godz. 10.00 – złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez pracowników Stoczni Gdańskiej SA oraz delegacje szkół (Zarząd Regionu Gdańskiego oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej)

16 grudnia Europejskie Centrum Solidarności – będzie otwarte dla zwiedzających do godz. 18.00 (wstęp wolny).

16 grudnia – Gdańsk, godz. 12.00 – wręczenie Krzyży Wolności i Solidarności. Sala BHP Stoczni Gdańskiej (Instytut Pamięci Narodowej)

16 grudnia – Gdańsk, godz. 16.00, zapalenie zniczy: pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, godz. 16.15 – w miejscu śmierci Antoniego Browarczyka – Targ Rakowy (organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” i miasto Gdańsk).

17 grudnia – Łęgowo, godz. 10.30  – uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. OFIAR GRUDNIA 1970 (połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”). (Organizator: dyrekcja szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”)

Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Różne przedsięwzięcia proponuje Europejskie Centrum Solidarności: www.ecs.gda.pl. Informacje są zamieszczane m.in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego: www.solidarnosc.gda.pl, Urzędu Miejskiego w Gdańsku: www.gdansk.pl, Fundacji Centrum Solidarności: www.fcs.org.pl, Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl, Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna: www.fundacja-pih.pl

(Opr.: Wojciech Książek – koordynator obchodów z upoważnienia Prezydium ZRG NSZZ „S”)