Obchody Grudnia ’70

Program obchodów 46 rocznicy Grudnia ’70

warta_ajp2

16 grudnia (piątek)

godz. 10.00 – Gdańsk, plac Solidarności – zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez pracowników Stoczni Gdańsk SA oraz delegacje szkół. Uwaga: będzie można obejrzeć także wystawę wokół pomnika przygotowaną przez IPN Oddział w Gdańsku, wystawę stałą na terenie ECS oraz wystawę w Sali BHP Stoczni Gdańskiej.

godz. 11.00 – Gdańsk, siedziba ECS – otwarcie wystawy malarstwa Andrzeja J. Piwarskiego pt. „Ślady – Nadzieje – Polska 1970 – 1980 – 2016”.

godz. 17.00 – Gdańsk, uroczysta Msza Święta w kościele Świętej Brygidy w Gdańsku: Przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; Odsłonięcie Tablicy Czterech Ofiar Stanu Wojennego w Gdańsku; Modlitwa; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów; Spotkanie w sali „Akwen”.

17 grudnia (sobota)

godz. 6.00 – Gdynia-Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów.

godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta Msza Święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; Przemarsz pod pomnik na placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta); Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów.

Wydarzenia towarzyszące

4 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 12.00, Spacer kuratorski – „Wojna ze społeczeństwem” (org. ECS);

11 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 11.00 – Śladami dwóch polskich Grudniów – spotkanie z uczestnikami tamtych wydarzeń (org. ECS);

12 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 9.00, Konferencja „Stan wojenny w Polsce 1981–1983” (org. ECS);

12 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 17.30, pokaz filmu: „Uczcie się Polski. Opozycja w NRD i Solidarność” (org. ECS);

12 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 12.00, wernisaż wystawy ŚLĄSKU, OBUDŹ SIĘ! (Galeria Trap pod antresolą przy audytorium) – wystawa dotyczy stanu wojennego na Śląsku (org. ECS);

13 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 18.30, ceremonia wręczenia Medali Wdzięczności (org. ECS);

13 grudnia – Gdańsk Przymorze, godz. 15.00. złożenie kwiatów pod pomnikami dwóch obrońców Solidarności i Wolności: świętego Jana Pawła II i Ronalda Reagana;

13 grudnia – Gdańsk Wrzeszcz, godz. 15.30 – złożenie kwiatów pod pomnikiem ś.p. Anny Walentynowicz (org.: Stowarzyszenie Godność);

13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00, Msza Św. w kościele oo. Redemptorystów przy ul. Portowej, następnie program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO. Po zakończeniu programu poetyckiego przemarsz pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (Org. Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni);

14 grudnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 12.00 – wręczenie Krzyży Wolności i Solidarności oraz wyróżnień „ŚWIADEK HISTORII” (Org. Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku),

15 grudnia – Łęgowo, godz. 10.30 – uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. BOHATERÓW GRUDNIA 1970 – połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”. (Org.: Dyrekcja Szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”);

16 grudnia – Gdańsk, godz. 16.15, zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR (org. Zarząd Regionu Gd. NSZZ „S”, UM Gdańsk, IPN, ECS),

Program uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Aktualne informacje są zamieszczane m. in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego: www.solidarnosc.gda.pl

Opr.: Wojciech Książek – koordynator obchodów z upoważnienia Prezydium ZRG NSZZ „S”

Ilustracja: Andrzej Jan Piwarski, Warta, Olej, 93 x 73 cm