Dwa Grudnie – 1970, 1981. Zobacz materiał informujący o uroczystościach na Pomorzu

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”, prezydenci miasta Gdańska i miasta Gdyni, Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku i Europejskie Centrum Solidarności zapraszają na uroczystości z okazji obchodów 45 rocznicy Wydarzeń Grudniowych oraz 34 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i pacyfikacji strajku generalnego w Stoczni Gdańskiej.

Zobacz materiał promujący tegoroczne obchody grudniowych rocznic:

16 grudnia

godz. 16.15 – Gdańsk, zapalenie zniczy: pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, następnie w miejscu śmierci Antoniego Browarczyka (Targ Rakowy),

godz. 17.00 –  Gdańsk, uroczysta msza święta w kościele św. Brygidy w Gdańsku; przemarsz pod pomnik Poległych Stoczniowców; Apel Poległych; modlitwa; złożenie wieńców i wiązanek kwiatów

17 grudnia

godz. 6.00 –  Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; modlitwa; składanie wieńców i kwiatów,

godz. 16.30 – Gdynia, uroczysta msza święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; przemarsz pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta Gdyni; Apel Poległych, modlitwa;  złożenie wieńców i kwiatów.

Poza tym
(uwaga – podany wykaz nie jest zamknięty):

10 grudnia – Gdańsk, Sala BHP Stoczni Gdańskiej (ul. Doki 1), godz. 9.00 – konferencja naukowa: Nadzieja, apatia czy zwycięstwo? Wokół NSZZ „Solidarność” (org. IPN);

11 grudnia – Gdańsk, Teatr Wybrzeże (ul. św. Ducha), godz. 10.00 – Dzień dla edukacji (m.in. debata uczniów, prezentacje multimedialne i gier planszowych, wręczenie nagród) – wstęp wolny (org. IPN);

12 grudnia – Gdańsk, teren przy i w Sali BHP Stoczni Gdańskiej, godz. 13.30. Dzień dla rodziny – rekonstrukcja wprowadzenia stanu wojennego, projekcje filmów dokumentalnych, sprzedaż książek i gier IPN) – wstęp wolny (org. IPN);

13 grudnia – Gdynia, godz. 10.00: program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO w kościele oo. Redemptorystów w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego. Msza święta,  przejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (org. ZRG – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni);

14 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 18.00: Premiera książki „Pogrzebani nocą” (książka o ofiarach Grudnia ’70 na Wybrzeżu Gdańskim);

16 grudnia – Gdańsk, plac Solidarności, godz. 10.00 – zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów pod pomnikiem Poległych Stoczniowców m.in. przez pracowników Stoczni Gdańskiej SA oraz delegacje szkół (org. ZRG oraz Komisja Zakładowa NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej);

siedziba ECS, godz. 11.00 Seans specjalny filmuCzarny czwartek. Janek Wiśniewski padł” (reż. Antoni Krauze) dla młodzieży szkolnej, audytorium ECS (pl. Solidarności 1);.

16 grudnia – Gdańsk, siedziba ECS, godz. 12.00: „Epitafium pamięci ofiar Grudnia ’70 w 35 rocznicę odsłonięcia pomnika Poległych Stoczniowców 1970” Wernisaż wystawy UKRYTE / WYPOWIEDZIANE / PRZYPOMNIANE. Grudzień ’70 w filmowym tryptyku Andrzeja Wajdy.

18 grudnia – Łęgowo, godz. 10.30  – uroczysta akademia w Szkole Podstawowej im. OFIAR GRUDNIA 1970 (połączona z wręczeniem stypendiów im. NSZZ „Solidarność”). (org. dyrekcja Szkoły oraz Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”).