Duże rodziny mają taniej

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej przypomina o zniżkach przysługujących posiadaczom Karty Dużej Rodziny.

Karta umożliwia między innymi tańsze podróżowanie dzięki ulgom na przejazdy pociągami i autobusami oraz zniżkom dla tankujących. Daje też możliwość tańszego zakwaterowania. Aż 317 obiektów wypoczynkowych w całej Polsce oferuje zniżki. Dokument gwarantuje też bezpłatny wstęp do parków narodowych, a także możliwość kupna tańszych biletów do wielu muzeów, obiektów sportowych, takich jak baseny, siłownie, wypożyczalnie kajaków czy parki linowe oraz innych miejsc zapewniających rodzinną rozrywkę. Można też otrzymać zniżkę na wypoczynek zorganizowany dla dzieci, w tym na obozy, kolonie i kursy językowe za granicą. Karta daje też prawo do ulg w przypadku opłat za paszporty, które są tańsze o 75 proc. w przypadku dzieci i o 50 proc. w przypadku rodziców.

Pełna lista partnerów Karty Dużej Rodziny znajduje się na stronie rodzina.gov.pl.

Portal wgospodarce.pl podaje, że Kartą obecnie posługuje się 1,78 mln osób, które wchodzą w skład 383 tysięcy rodzin.