Duda złoży zeznania

Gdański wymiar sprawiedliwości poważnie wziął się do pracy. W czwartek 20 września o godz. 9 w komendzie wojewódzkiej policji (Gdańsk, ul. Okopowa 15) zeznania w sprawie usunięciu napisu „Lenina” z historycznej Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej złoży przewodniczący Piotr Duda. Szef „Solidarności” będzie zeznawał w charakterze świadka. Sprawę prowadzi Prokuratura Rejonowa Gdańsk-Oliwa, która za pośrednictwem policji, zażądała również imiennej listy członków Komisji Krajowej „S”.

Napis „im. Lenina” został odcięty 28 sierpnia tuż przed 32 rocznicą podpisania Porozumień Sierpniowych przez obradujących w Gdańsku członków Komisji Krajowej NSZZ „S”. Po kilku dniach do budynku Komisji Krajowej wkroczyła policja z nakazem prokuratorskim żądając pod groźbą przeprowadzenia rewizji wydania napisu. Litery zostały wydane policji, która pieczołowicie zdjęła z nich odciski palców.

Przed rozpoczęciem przesłuchania, jak również po przesłuchaniu (nie jesteśmy w stanie ocenić, o której się skończy) przed wejściem do komendy policji, przewodniczący przekaże dziennikarzom krótkie oświadczenie w tej sprawie oraz odpowie na kilka pytań. Serdecznie zapraszamy.

Dział Informacji KK