Duda w Chojnicach: zatrzymajmy emigrację!

Andrzej Duda, kandydat PiS na prezydenta RP popierany przez NSZZ „Solidarność” w poniedziałek wieczorem w Chojnicach  przypomniał swój program wyborczy, mówiąc m.in. o  obniżeniu wieku emerytalnego powrocie do stanu sprzed ustawy „67”, zapowiedział podniesienie kwoty wolnej od podatku do ośmiu tysięcy złotych oraz zadeklarował, iż będzie pracował nad zatrzymaniem emigracji.
Duda przyjechał do Chojnic w ramach wizyty na Pomorzu Zachodnim w Szczecinie i Koszalinie. Kandydat PiS odwiedza przed II turą wyborów regiony, w których przegrał z Bronisławem Komorowskim.

Zdjęcia: Bogdan Tyloch

W spotkaniu z kandydatem Prawa i Sprawiedliwości uczestniczyło blisko tysiąca osób. Duda zadeklarował, że jeśli zostanie wybrany, będzie pracował by zatrzymać w kraju młodych ludzi.

- Musi przyjść władza, która dostrzeże ten problem ekonomiczny. Za chwilę się okaże, że w naszym kraju nie ma jednego pokolenia. Jak dalej ma istnieć Polska, skoro dzieci rodzą się na emigracji. Trzeba skończyć z tymczasowością życia młodego pokolenia w Polsce. Traktuję to jako wyzwanie, może nawet najpoważniejsze – mówił Andrzej Duda.

Duda przypomniał też, że prezydent Bronisław Komorowski i Platforma Obywatelska nie dotrzymali słowa w sprawie wieku emerytalnego. W kampaniach w latach 2010 i 2011 nie było mowy o podniesieniu wieku.

Przypomnijmy, że 17 kwietnia br. z powodu napiętego kalendarza Duda nie dotarł do Chojnic. Złożył wówczas obietnicę, że to nadrobi.

ASG